Michael Sanchez Escriva, STM BIO:

"Na goede start nu teveel komkommers voor vraag op Franse markt"

Het komkommerseizoen was een groot succes voor het Franse bedrijf STM BIO, tot de komst van grote partijen die de markt verzadigen. “Zolang we de enigen op de markt waren, ging alles goed. Het begin van het seizoen verliep erg goed en ook konden we de telers goed betalen. Toen echter de Bretonse producten op de markt kwamen, werd het ingewikkelder en werden de prijzen gehalveerd. Op dit moment is de situatie op de Franse komkommermarkt niet heel geweldig. Het aanbod is veel groter dan de vraag en we zijn op zoek naar nieuwe afzetkanalen."

© STM BIO

Weer benadeelt de markt
Door de vele regenbuien in heel Frankrijk is de komkommer-consumptie niet erg groot. “Wat zeker is, is dat we het vorig jaar op dezelfde tijd veel beter deden. Het weer helpt enorm, want als het mooi weer is, eten mensen graag verse producten. Een paar dagen geleden waren de temperaturen in sommige regio's echter erg laag. Om precies te zijn lagen ze rond de 10-12°C."

Een vroege start van de afzet
"Momenteel ontvangen we tussen de 400 en 500 zendingen van 12 stuks per dag." Geteeld op 2 hectare en in 2 kassen, worden de komkommers in de vollegrond onder onverwarmde afdekking geteeld. Hierdoor kan STM BIO in april starten met de afzet. “Dankzij het weer in het zuiden hebben we geen verwarming nodig en konden we op 10 april dus al beginnen met de afzet. Onze belangrijkste concurrenten mochten pas op 1 mei beginnen met de afzet, omdat de wet voor verwarmde gewassen de afzet ervan alleen toestaat in het seizoen.”

Een heel eigenaardige komkommer
De smaak van de STM BIO komkommer is verre van gewoontjes, dankzij de zandgrond waarop deze wordt geteeld. “Het perceel is gelegen in de tuinen van Saint-Jacques in Perpignan die in de jaren 40 te lijden hadden onder overstromingen. De bedding van de Têt-rivier ging open, waardoor zand het land binnenstroomde. De gronden werden daardoor echter wel zeer geschikt om op te kweken en geven de komkommers een iets zoetere smaak dan andere komkommers.”

Gewasrotatie en biodiversiteit
In de winter worden de komkommers vervangen door sla met zonne-ontsmetting tussen de twee gewassen. “In die kassen worden komkommers alleen in de zomer geteeld. In de winter hebben we 4 of 5 verschillende slasoorten. Dit zorgt voor gewasrotatie en biodiversiteit, een essentieel onderdeel is van biologische tuinbouw.”

Voor meer informatie:
STM BIO                                                                  stmbioandco@gmail.com   
www.stmbioandco.com   
LinkedIn 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven