Vet- en eiwitgehalte op peil houden tijdens de warme zomerperiode

"Voer extra buffers om dip in vetgehalte te voorkomen"

Sturen op een hoog vet- en eiwitgehalte in de melk is voor de melkveehouder economisch altijd interessant. Tijdens de warme zomerperiode is het een uitdaging om deze gehalten op peil te houden.

Voorkom een dip in vetgehalte: voer extra buffers
“Een vetdip als gevolg van hittestress wordt veroorzaakt door onvoldoende buffercapaciteit in de pens”, legt biologisch melkveespecialist Robert van Dorst uit. “Bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid willen koeien graag afkoelen. Eén van de manieren om warmte kwijt te raken is door te gaan hijgen en pompen. Hierdoor verliest de koe veel speeksel en daarmee buffercapaciteit. En dat terwijl de koe die buffercapaciteit hard nodig heeft om de zuurtegraad in de pens in balans te houden en pensverzuring te voorkomen."

"Koeien met pensverzuring breken celwandrijke voeders, zoals ruwvoer, onvoldoende af. Hierdoor maken ze minder melkvet aan. Door extra buffers aan het rantsoen toe te voegen, ondersteunt u de buffercapaciteit van de pens tijdens hittestress en voorkomt u een sterke daling in melkvet. Uw koeien blijven gezond en benutten het ruwvoer zo goed mogelijk.”

Klik hier voor een vergroting.

Voldoende energieopname zorgt voor behoud van eiwitgehalten 
Niet alleen melkvet komt onder druk te staan tijdens hittestress, ook het melkeiwit kan dalen. Dit verklaart de melkveespecialist als volgt: “De koe gaat minder voer opnemen, om te voorkomen dat ze extra warmte gaat produceren, wat vrijkomt bij het afbreken van voer. Hierdoor daalt de energieopname, terwijl ze nog wel de drang heeft om melk te produceren. Wanneer dit energietekort niet wordt opgevangen door de energiedichtheid van het rantsoen te verhogen, daalt zowel de melk- als eiwitproductie.”

Roberts advies: “Motiveer koeien om tijdens de warme dagen voldoende te blijven vreten door smakelijk en broeivrij voer aan te bieden. Daarnaast helpt het ook om de energiedichtheid van het rantsoen te verhogen, zodat de koeien met minder voer tóch een meer energie binnenkrijgen.”

Voor meer informatie:
Reudink
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
+31 (0)88 0248165
info@reudink-bio.eu 
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven