"Maak van natuurbeheer geen keiharde voorwaarde, ga voor boerendiversiteit"

Tweede Kamerleden van CDA en GroenLinks bezoeken Joost Samsom

Tholen - "Ik ben natuurlijk maar die ene boer uit Wilnis. Ik weet dat ik de wereld niet zal veranderen, maar als ik ergens verandering kan brengen, zal ik dat niet nalaten", zegt Joost Samsom een dag na het werkbezoek van Tweede Kamerleden Derk Boswijk (CDA) en Laura Bromet (GroenLinks). Aan de keukentafel zijn ze afgelopen maandagochtend in gesprek gegaan over de toekomst van de landbouw. Beide politici reageerden enthousiast op Twitter. En Joost was positief verrast dat Laura Bromet één van zijn punten 's middags al ter sprake bracht in een rondetafelgesprek over stikstof. "Dat is mooi om te zien, dat ik toch een heel klein duwtje en wat inzicht heb meegegeven."

Joost: "Ik heb in het gesprek gisteren gepleit voor een tussenvorm tussen natuur en landbouw. We moeten voorkomen dat daar een te strakke splitsing in is. Het zou mooi zijn als je als veehouder, onder bepaalde voorwaarden natuurgrond ook kan gebruiken voor je bedrijfsvoering met behoud van de agrarische functie. Een gecombineerde functie dus. Door een halve afwaardering van die grond worden boerderijen gelijk wat minder kapitaalintensief." Laura Bromet stelde dit idee later op de dag dus al voor tijdens een overleg over de stikstofproblematiek.

Op herhaling
Het was voor Derk Boswijk niet het eerste bezoek aan de boerderij van Joost. "Derk is hier eerder al eens op werkbezoek geweest. Sindsdien hebben we via WhatsApp nog regelmatig contact. Derk pakt het mijns inziens heel goed aan, gaat vaak op werkbezoek en zit dan met de boer aan tafel en loopt met ze mee. Het is zo belangrijk dat de politici niet alleen de schreeuwende protesterende boeren horen."

Derk Boswijk (links) en Laura Bromet aan de keukentafel van Joost (zelf niet op de foto).

Tijdens het eerste werkbezoek heeft Joost zijn passie voor onder meer weidevogels en natuurbeheer over kunnen brengen op de CDA-politicus. Hij heeft ook een duidelijke visie over het beleid rond natuurbeheer. Dit kwam tijdens het eerste werkbezoek al ter sprake. Joost: "Voor mij staat voorop dat beleid niet dwingend maar verleidend moet zijn. Het gaat om het treffen van goede regelingen en de juiste faciliteiten. Alleen dan kan je bestaansrecht voor de boeren garanderen. Als je inzet op biodiversiteit moet je ook gaan voor boerendiversiteit. Iedereen is anders. Niet elke boer loopt warm voor natuurbeheer, maar als je buurman dit wel leuk vindt, kan die misschien wat extra stappen zetten. Je moet natuurbeheer niet als keiharde voorwaarde stellen. Er mag best een boerendiversiteit zijn."

Na afloop van dit eerste bezoek was Joost dan ook duidelijk: "Ik zei: ik vind het heel fijn dat je er bent, maar jij snapt het veel te goed. Misschien is het interessanter om eens iemand op bezoek te krijgen die een heel andere mening toebedeeld is." Daarop besloot de CDA'er Laura Bromet uit te nodigen om met hem mee te gaan.

"Iedereen is welkom"
Ook andere politici zijn wat Joost betreft van harte welkom op de boerderij aan de Gagelweg in Wilnis. "Iedereen is welkom. Zo zou ik bijvoorbeeld graag met Esther Ouwehand in gesprek gaan. Ik weet zeker dat we het over een heleboel dingen niet eens zullen zijn, maar dat is juist interessant."

Voor meer informatie: joostsam@gmail.com en www.paviljoen-toren-degrotesniep.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven