Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Adri Bom-Lemstra brengt werkbezoek aan BioVerbeek

Maandag 14 juni heeft Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, een werkbezoek gebracht aan Van Lipzig Tuinderijen, paprikakwekerij Gubbels Siberië, Brookberries Venlo en BioVerbeek in Velden. Dat deed zij samen met netwerkcoördinator Mark Meijers en vergezeld door regiovoorzitter Jean Aerts en regiocoördinator Annemie Hermans. Hieronder een verslag door Glastuinbouw Nederland.

Geothermie
Op locatie van Frank van Lipzig deelden de ondernemers van de aardwarmteprojecten CLG en CWG het verhaal achter de inmiddels stilgelegde putten. Van energie, trots, ervaring tot de uiteindelijke teleurstelling. Belangrijk dat overheid, politiek en ambtenaren beseffen dat verduurzaming in de tuinbouw wordt gerealiseerd door ondernemers, in het geval van CLG Frank van Lipzig, Roland Gielen en Thomas van Leeuwen. Géén internationaal concern met anonieme aandeelhouders, maar lokaal of regionaal gewortelde (familie)bedrijven.

Ook dát aspect verdient positieve aandacht. Pieter Wijnen, enthousiast en deskundig pleitbezorger van geothermie, blijft overtuigd van de  toekomstpotentie: “Aardwarmte is en blijft kansrijk, óók voor Limburg.”

Hij pleit voor herstart in een onderzoek-setting met goede monitoring. De Limburgse geothermie-ondernemers vinden Adri Bom-Lemstra en Glastuinbouw Nederland pal aan hun zijde. “Een oplossing is er nog niet, maar het positieve dat ik meekrijg uit Limburg is dat de ondernemers in de provincie de noodzaak tot samenwerking goed onderkennen.”

Ontwikkelruimte
Tomatenteler Wouter Moerman raakte als gevolg van de stikstofproblematiek verzeild in een vergunningstraject voor zijn biomassacentrale. Een traject met veel onzekerheden en onduidelijkheden, waarin ondernemer én Glastuinbouw Nederland over en weer veel hebben geleerd.


Adri Bom-Lemstra (2e van links) in gesprek met Wouter Moerman (rechts), Jean Aerts (2e van rechts) en Erik Gubbels (links) op kwekerij Gubbels Siberië. 

Inmiddels kreeg hij na een lastige procedure van provincie Limburg een 'positieve weigering'. Echt een juridische term. Maar het betekent dat zijn situatie rond biomassa weer stabiel is. Op sectorniveau werkt Glastuinbouw Nederland aan duidelijkheid en oplossingen omtrent het stikstofvraagstuk voor glastuinbouw.

Beide ondernemers zijn ambitieus en denken over de verdere toekomst. Ondanks alle ruimte die Limburg rijk is, beschikt de regio planologisch over een beperkt areaal vestigingsruimte. Belangrijk dat de sector naar gemeenten en provincie nu alvast inzet op toekomstbestendige ruimte voor nieuwvestiging en doorontwikkeling van glastuinbouw.    

Erik Gubbels liet de kans niet onbenut en onderstreepte naar de voorzitter het cruciale belang van beschikbaarheid van een voldoende breed pakket aan gewasbeschermingsmiddelen. “Ondanks alle maatregelen op bedrijfsniveau en de inzet van biologie, kan de tuinbouw niet zonder. Nieuwe en alternatieve middelen binnen een breed pakket zijn ook nodig voor resistentiemanagement en markteisen.”

Foto 2: Bezoek aan BioVerbeek in Velden met (vlnr): Adri Bom-Lemstra, Mark Meijers, Leo Verbeek en Jean Aerts.

Biologisch
Het bezoek van de voorzitter aan BioVerbeek in Velden was tweeledig. Om de veelzijdigheid van de sector én van Glastuinbouw Nederland te ervaren, stond ook een ontmoeting met een biologische teler op het lijstje van Adri Bom-Lemstra. Anderzijds nodigde Leo Verbeek haar graag uit, omdat hij de positie van de biologische teelt onder glas voortdurend onder de aandacht wil brengen.

Tijdens de nadere kennismaking met de biologische glasgroenteteelt lag de nadruk derhalve op de verschillen met de reguliere teelt onder glas: plantgezondheid, bemesting, kringloop-productie en uiteraard de teelt in de grond in plaats van op substraat. Terugkijkend op dit bezoek stelt Adri Bom-Lemstra dat ook bij de biologische telers de meerwaarde van samenwerking zichtbaar is. “Voor mijzelf is het leerzaam om de diversiteit in de sector en binnen Glastuinbouw Nederland te ervaren.”

Samenwerken 
LLTB bestuurders Susanne Görtz en Pieter Lucassen sloten voor een ontmoeting met Adri Bom-Lemstra aan op het aardbeienbedrijf Brookberries van Marcel Dings, evenals de ondernemers Nicole Litjens, Ton Smeets, Stan Wijnen en Mark Steegh. In het gesprek werd gesproken over arbeid en werkgeverschap. Een voorbeeld van een thema dat zowel samenwerking en afstemming door LLTB/LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland vraagt, maar waarbij ook belangrijk is om het specifieke karakter van deze vraagstukken voor glastuinbouw te erkennen.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: