Europol vangt 1200 ton illegale gewasbescherming

Europol heeft dit voorjaar tijdens een internationale actie 1203 ton illegale gewasbescherming van de markt gehaald. 35 landen deden mee tijdens de actie die werd gehouden van 13 januari tot 25 april 2021. 

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) ving namens België bijna 19 ton pesticiden tijdens de Europese actie die luistert naar de naam Silver Axe. 

Elke jaar bundelen verschillende landen hun krachten in de strijd tegen de handel in illegale pesticiden tijdens deze speciale actie.  Deze actie was dit jaar aan zijn zesde editie toe en vond in België plaats tijdens de maanden februari en april 2021.

Op Europees niveau werd maar liefst 1 203 ton aan illegale producten in beslag genomen. Het FAVV nam naar goede gewoonte ook deel aan de actie en controleerde 2048 ton aan pesticiden, waarvan 18,7 ton in beslag werd genomen.

Vaak missende documenten
Een deel van de in beslag genomen goederen waren pesticiden die verboden zijn op Europese markt (1,1 ton). Daarnaast waren er ook overtredingen bij producten die wel toegelaten zijn in Europa, maar waarvan de samenstelling of fabrikant niet overeen kwam met de toelating (2,6 ton) of waarvan de traceerbaarheid niet kon worden gegarandeerd (15 ton).

De maatregelen die het FAVV neemt hangen af van de aard van de overtreding. In gevallen waar er een risico bestond (voor het milieu, de gebruikers, de consument) werden de producten vernietigd door gespecialiseerde firma’s (1,1 ton). Andere producten konden opnieuw vrijgegeven worden nadat de traceerbaarheid gegarandeerd kon worden, bv. na het aanleveren van de originele documenten (15 ton). Sommige producten staan momenteel nog in beslag (2,6 ton).

2020
Tijdens de vorige editie in 2020 nam het FAVV 816 ton pesticiden in beslag. Het aandeel van België bestond uit 60% van de totale hoeveelheid in beslag genomen producten van alle 32 deelnemende landen samen. Deze resultaten van 2020 hebben geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal overtredingen die werden vastgesteld tijdens de actie in 2021.

Bron: FAVV / Europol


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven