Kritiek op herbeoordeling glyfosaat

Recent heeft een Europese herbeoordeling van glyfosaat plaatsgevonden. De resultaten zijn gepubliceerd en leren dat het onkruidbestrijdingsmiddel door vier beoordelingsautoriteiten niet als kankerverwekkend noch als giftig voor specifieke organen is bestempeld. 

Het Nederlandse Ctgb beoordeelde op verzoek van de Europese Commissie mee en kreeg daar kritiek op. In een bericht op de eigen website rept men van een campagne tegen glyfosaat van Foodwatch. Die organisatie grijpt de herbeoordeling aan om het onkruidbestrijdingsmiddel definitief te verbannen.

Het Ctgb schrijft naar aanleiding van reacties die men krijgt na een e-mailactie van Foodwatch: "Wij weten dat er vanuit de samenleving kritisch wordt gekeken naar (middelen op basis van) deze stof. (...) De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA en het Europees agentschap voor chemische stoffen ECHA verzorgen nu de publieke consultatie van het rapport. EU-burgers, wetenschappers en organisaties kunnen zo zelf nagaan of alle relevante (openbare) studies voldoende zijn meegenomen en meegewogen. Informatie over het beoordelingsproces is voor iedereen beschikbaar op de website van de Assessment Group on Glyphosate."

Uiteindelijk stemmen alle 27 Europese lidstaten najaar 2022 over de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat. "Op het resultaat van die stemming kunnen wij natuurlijk niet vooruitlopen. Wel kunnen wij alle partijen een transparant, zorgvuldig en integer beoordelingsproces garanderen."

Bekijk hier de resultaten uit de herbeoordeling. 

Bron: Ctgb


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven