Teelt in Europa maakt minder afhankelijk van soja-import

Andes lupine als duurzaam alternatief voor sojaboon

Europa kan onafhankelijk worden van soja-import als er flink wordt ingezet op de teelt van Andes lupine. Uit onderzoek van Rob van Haren, lector Circulaire Bioeconomie aan de Hanzehogeschool Groningen blijkt dat dit gewas een duurzaam alternatief is voor de sojaboon. Hij onderzocht met 14 partners uit heel Europa hoe de Andes Lupine kan worden gebruikt voor mensen- en dierenvoeding. Op donderdag 10 juni zijn de resultaten gepresenteerd. 

Het onderzoeksproject, genaamd LIBBIO, wordt dit jaar afgerond na vier jaar onderzoek naar de Andes Lupine, met als doel om de opbrengst en het rendement van dit gewas te maximaliseren. Tijdens het project werd gekeken naar de productie, verwerking en toepassingen van de Andes Lupine.

De Andes Lupine kan groeien op minder vruchtbaar land (marginale gronden). Dit maakt het aantrekkelijk voor de agrarische sector. Door varianten van de Andes Lupine te kruisen zijn er nieuwe varianten ontwikkeld die sneller en beter groeit, en meer resistent is tegen ziektes.

Ook de toepassingsmogelijkheden van de Andes Lupine werden samen met bedrijfsleven onderzocht en uitgewerkt. Zo kunnen er voedselproducten, veevoer, huidverzorging, cosmetica en zelfs houtlijm van de Andes Lupine gemaakt worden. De oliën uit de zaden kunnen in voedingsmiddelen zoals margarine worden gebruikt; van de eiwitten kan yoghurt, melk en kaas worden gemaakt. De bitterstoffen (alkaloïden) zijn te gebruiken als natuurlijke bio-afbreekbare insecticiden. De oligosacharide suikers zijn te gebruiken als prebiotica.

Meer eiwit dan soja
De Andes lupine is goed voor de grond, goed voor dieren, en goed voor mensen. De teelt en verwerking van de Andes Lupine is vergelijkbaar met die van soja. De Andes Lupine is rijk in eiwit (45%) en olie (20%). Het bevat een hoger percentage aan eiwitten dan soja. Het kan in een Europees klimaat worden verbouwd, zowel in Noord- als in Zuid-Europa. Europa kan hierdoor minder afhankelijk van soja-import worden. Een concreet voorbeeld hiervan is het project Lupinevarken van Rob van Haren. In dit project is samengewerkt met Annechien ten Have-Mellema, boerin en eigenaar van Hamletz. Annechien verbouwde op eigen grond lupine, waar ze vervolgens haar eigen veevoer voor haar varkens maakte.

Doel van het project
Het LIBBIO-project is een samenwerking van 14 verschillende organisaties uit 8 verschillende EU-landen, gericht op het verbeteren van de opbrengst en rendabiliteit van de Andes Lupine. In het project werkten kennisinstellingen en bedrijven samen. Het project is begonnen op 1 oktober 2016, en liep tot 30 maart 2020. Het project heeft naar schatting 5 miljoen euro gekost. Het doel LIBBIO is om de Andes Lupine op de Europese markt te introduceren voor boer en consument.

Resultaten
Een belangrijk resultaat van het project is dat het ras COTOPAXI (een bittere variant van de Andes Lupine) op de Europese rassenlijst is gezet, waardoor Europese boeren dit gewas kunnen gaan telen.
Daarnaast is het LIBBIO-project is door Directoraat- Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie geselecteerd als ‘success story’ voor Europees gefinancierd Onderzoek en Innovatie. De term ‘success story’ is voor slechts vijf procent van de Europese onderzoek projecten weggelegd.

Voor meer informatie: www.libbio.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven