Biologische producten in Frankrijk niet altijd van betere kwaliteit, maar meestal wel

Niet alle biologische voedingsmiddelen zijn van betere kwaliteit dan de niet-biologische varianten, zo concludeert een Frans consumententijdschrift na onderzoek. 60 Millions de Consommateurs vergeleek dertien biologische voedingsproducten met vergelijkbare niet-biologische producten. Negen daarvan bleken van betere kwaliteit te zijn, maar in de overige vier gevallen waren de niet-biologische versies van betere kwaliteit. In het onderzoek werden de producten geanalyseerd op basis van hun vermelde inhoud.

Hoeveelheid van hoofdingrediënt
Wanneer de reguliere producten beter uit de test kwamen, was dat omdat ze een grotere hoeveelheid van het belangrijkste ingrediënt bevatten. Zo bevatte een niet-biologisch gesneden volkorenbrood van het merk Jacquet 63% volkorenmeel, tegenover slechts 19% in een vergelijkbaar biologisch brood van het merk Jacquet Bio. 

En de reguliere groenteroomsoep van Knorr bevatte 51,3% groenten en 46,5% water, tegenover 40% groenten en 55% water voor de biologische variant. De reguliere versie bevatte ook iets meer vezels, en minder verzadigde vetten.

De negen biologische voedingsmiddelen die wonnen op kwaliteit ging het ook voornamelijk om een grotere hoeveelheid van het vermeldde hoofdingrediënt. Zo bevatte de biologische chocolade van Carrefour Bio 23% pure chocolade en minder additieven dan de vergelijkbare niet-biologische versie, die 5,5% pure chocolade bevatte.

Chocolademousse
Volgens wetenschapsjournalist Sophie Coisne zit het verschil in de prijs. "In een biologische mousse vind je chocolade, dan ei, dan suiker, dan boter. Een echte chocolademousse dus. Maar in de niet-biologische mousse van hetzelfde merk, Carrefour in dit geval, is het eerste ingrediënt melk. Het tweede is room. En dan emulgatoren." 

De vergelijking van de twee soorten producten laat ook andere trucjes zien, die vooral opvallen bij pasta, gevulde ravioli, lasagne, en pizza. Sophie Coisne legt uit dat niet-biologische producten minder vulling en toppings hebben omdat dit merken zijn die hun prijzen sterk proberen te beperken. En wat is er duur aan een biologische pizza? De toppings."

Bron: Connexion


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven