De populariteit van blauwe bessen is laatste jaren explosief gestegen, samen met het aantal plastic bakjes waarin ze verkocht worden. Dat is een doorn in het oog van biologische distributeur Eosta, die inmiddels drie alternatieve verpakkingsmethoden voor blauwe bessen biedt.
Paul Hendriks, Eosta’s verpakkingsmanager die eerder werkte met Natural Branding (lasermerkjes), verpakkingen van suikerrietafval en talloze andere duurzame verpakkingsinnovaties, is alweer druk bezig met nieuwe verpakkingen voor de blauwe bes. Zijn credo: "De duurzaamste verpakking is geen verpakking." Inmiddels heeft Eosta drie plasticvrije verpakkingsopties voor de bessen en er wordt gewerkt aan een vierde.
Bakje van suikerrietkarton
Waarom in plastic als het ook kan met duurzaam karton? Eosta biedt bakjes van suikerrietkarton voor 200 of 250 gram. Er passen precies acht bakjes in een platte doos, dus dat ziet er prachtig uit.
De shaker
Eosta heeft twee soorten shakers (bekers van suikerrietkarton) om de bessen in te verpakken, eentje die helemaal plasticvrij is en eentje met een doorzichtig venster van bioplastic. Deze verpakking is ook heel geschikt voor de "to go" markt.
Geen verpakking
Waarom verpakken als het niet hoeft? Eosta’s meest milieubewuste klanten in Duitsland kopen de bessen in bulk en bieden ze los aan in de winkel. De consument schept de bessen zelf op, bv in een papieren zakje.
Waterzuinig
Naast plastic is ook het waterverbruik van de bessenteelt een aandachtspunt. In het zuiden van Spanje zorgt dit namelijk voor waterschaarste in het natuurgebied Coto de Donaña. Met Eosta’s tickers kunnen winkels laten zien dat biologische bessen het beter doen. Uit berekeningen van Soil & More Impacts blijkt dat de biologische blauwe bessen 4,7 liter water minder gebruiken per kilo bessen. Voor alle bessen die Eosta jaarlijks importeert, scheelt dit 2,3 miljoen liter water.
Voor meer informatie: www.eosta.com en www.natureandmore.com