Banenkrimp in horeca, stijging in uitzendbranche

UWV verwacht dat de arbeidsmarkt zich in de loop van 2021 en 2022 gaat herstellen van de coronacrisis. In 2021 zal het aantal gewerkte uren toenemen met 2%. Het herstel van het aantal banen is naar verwachting in 2022 zichtbaar met een groei van 1,3%.

In sommige sectoren vindt in 2021 al een groei van het aantal banen plaats. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2021 – 2022, waarin een grote mate van onzekerheid zit vanwege de coronacrisis.

Het herstel van de arbeidsmarkt is naar verwachting voor het eerst te zien in een stijging van het aantal gewerkte uren met 2% in 2021. De stijging is een positieve ontwikkeling ten opzichte van 2020, waarin het aantal gewerkte uren met 3,4% afnam mede vanwege de coronacrisis. Het herstel van het totaal aantal banen start in 2022.

Voor 2021 is de verwachting dat eerst het totaal aantal banen licht daalt tot ongeveer 10,7 miljoen banen (-0,1%), maar in een aantal sectoren zal het aantal banen in 2021 wel al groeien. In 2022 zal het totaal aantal banen over alle sectoren toenemen tot iets meer dan 10,8 miljoen banen (+1,3%).

Horeca kampt met baanverlies
De sectoren die in 2020 het meest geraakt zijn door de coronamaatregelen, laten in 2021 een krimp zien van het aantal banen. In de horeca is het 1,5%. 

Een uitzondering hierop is de uitzendbranche en de arbeidsbemiddeling. Deze sector werd hard geraakt door de coronacrisis, maar in 2021 groeit het aantal banen in deze sector het hardst met 2,4%. De uitzendsector loopt vaak voor op andere sectoren, omdat werkgevers na afloop van de crisis vaak eerst voor flexwerkers kiezen.

Snel weer werk
Ondanks de economische impact van de lockdowns is de werkloosheid relatief weinig toegenomen. Uit onderzoek van UWV blijkt dat 61% van de werknemers die tussen maart en oktober 2020 hun baan verloren binnen een half jaar weer werk vond. Ook in de horeca en de cultuur, sport en recreatie sector, die beide hard geraakt werden door de coronacrisis, vond een groot gedeelte van de baanverliezers weer binnen zes maanden werk. In de horeca vond 63% van de baanverliezers weer werk binnen zes maanden. De gevolgen voor werknemers die na de tweede en derde lockdown hun baan kwijt raakten, zijn nog niet bekend. De baanverliezers in de horeca vonden over het algemeen weer werk in de sector waar zij werkzaam waren. 

Bekijk hier de UWV Arbeidsmarktprognose 2021-2022.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven