Veel kansen voor hogere voederwaarde in biologisch gras

De drogestofopbrengst varieert van 5.000 tot 12.000 kg drogestof per hectare per jaar, blijkt uit de analyse van KringloopWijzers van biologische grastelers. Een variatie die deels komt door beheerspakketten, grondsoort en regionale verschillen. Toch laat dit ook zien dat er nog veel kansen liggen om eigen grasland beter te benutten.

Specialist Rundvee Sible van der Werf

“Biologisch gras telen wil niet zeggen dat je moet toegeven op drogestofopbrengst of voederwaarde”, zet Leo Tjoonk, teamleider Ruwvoer bij Agrifirm. “Wees kritisch op je ruwvoerteelt. Want een goede voederwaarde en opbrengst betekent meer eiwit van eigen land. Dus je hebt minder krachtvoer nodig en kunt met je eigen ruwvoer een goede melkproductie halen.” Wat Tjoonk betreft betekent dat op tijd maaien, zowel in het kalenderjaar als op het gebied van snedezwaarte. “Je kunt beter wat meer snedes hebben met een lagere opbrengst en een hogere voederwaarde”, is zijn overtuiging.

Sible van der Werf, specialist Biologisch Ruwvoer van het Agrifirm BioTeam vult hem aan: “Ruwvoer telen is en blijft maatwerk. Percelen met een uitgestelde maaidatum kun je niet eerder maaien dan 15 juni. Maar je kunt er wel zorgen dat je dit oudere gras goed tot waarde brengt. Dus ‘s morgens vroeg maaien, gelijk al ‘s middags hakselen en het inkuilmiddel Ecosyl gebruiken. Zo kun je ook dit oudere gras goed benutten”, is zijn ervaring.

Ook kruidenrijk grasland vroeg maaien
900 VEM, 150 gram ruw eiwit en een verteringcoëfficiënt van 85%. Dat is de ideale voederwaarde van een biologische graskuil, waarmee je op jaarbasis 8.500 kg drogestof van een hectare kunt halen. “Cijfers die je ook met kruidenrijk grasland goed kunt realiseren”, ervaart Tjoonk. “Juist bij kruiden is het belangrijk om op tijd te maaien. Deze wil je natuurlijk ook laten bloeien, maar dat kan ook door bijvoorbeeld bij de tweede of derde snede een strook te laten staan voor de bloei.” Het voorjaar is het belangrijkste, meest groeizame moment. Leg de focus daar goed op. Benut de mest die je hebt in het voorjaar, als de mineralisatie goed op gang komt. “Ook vroeg in het voorjaar wiedeggen zodat je slechtere grassen zoals straatgras en ruwbeemd eruit haalt, is erg zinvol”, geeft Sible als tip.

Leren van je analyses
Kijk naar je eigen omstandigheden, dat is waar zowel Tjoonk als Van der Werf voor pleit. “Bekijk je bodemanalyse, je kuilanalyses en je KringloopWijzer eens. Heb je bijvoorbeeld een kuil van begin mei van 750 VEM en een verteringscoëfficiënt van 60%? Dan heb je een verouderd gewas. Dat betekent dat je eerder had kunnen maaien. Je kunt leren van je analyses”, vertelt Sible, die regelmatig samen met zijn veehouders de papieren induikt. “Je ziet nog veel variatie in voederwaarde en opbrengst”, vertelt Leo, die daarvoor 200 analyses van biologische graskuilen naast de KringloopWijzer heeft gelegd. In het ruw eiwitgehalte zie je een enorme variatie van 50 tot 250 gram ruw eiwit per kg drogestof. (zie figuur 1). Een melkveerantsoen van 100% gras heeft een ideaal ruw eiwitgehalte van ongeveer 145 gram eiwit, inclusief ammoniak. “Om dit eiwitgehalte te halen moet je een lichte eerste snede maaien, die hebben een hoger eiwitgehalte. Als je dat goed doet, hoef je geen eiwit meer aan te kopen”, vindt Tjoonk. “In mei kun je wat later maaien, omdat het gras nog niet zo snel veroudert. Na mei is het zeker in de biologische teelt belangrijk om op tijd te maaien, omdat het gras anders snel verhout en je daarmee voederwaarde en eiwit verliest”.


200 biologische graskuilen en Kringloopwijzers van biologische grastelers in 2020.

Let op de pH van je biologische percelen
De pH van je percelen is een belangrijk aandachtspunt, zeker als je werkt met klavers en andere vlinderbloemigen in het gras. Bij zure grond krijg je meer slechtere grasrassen zoals straatgras. Deze geven een lagere voederwaarde en hebben een negatief effect op de verteerbaarheid. “Bekijk de bodemanalyses en bekalk waar nodig”, adviseert Van der Werf. Als de pH op orde is kunnen klavers en andere vlinderbloemige kruiden stikstof binden, waardoor je meer eiwit van je eigen grasland afhalen. “Stel je machines goed af. Zorg dat je messen scherp zijn, zodat je het gras echt snijdt in plaats van slaat en zorg dat je geen grond meeneemt“, geeft Sible als laatste praktische tip om al gelijk dit groeiseizoen je eigen gras optimaal te benutten.

Voor meer informatie:
Agrifirm
088 488 29 80
biologisch.feed@agrifirm.com
www.agrifirm.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven