Koningin Máxima brengt werkbezoek aan biologische melkveehouderij in Lettele

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagmiddag 3 juni een werkbezoek gebracht aan een melkveehouderij in Lettele, gemeente Deventer. Koningin Máxima sprak met de eigenaren, met andere betrokkenen en bestuurders over oorzaken van schuldenproblematiek op het platteland, de inzet van schuldhulporganisaties en het belang van financiële gezondheid. 

Failliete aannemer
Koningin Máxima kreeg na aankomst een korte rondleiding over het erf. De melkveehouderij kwam in financiële problemen doordat geplande uitbreiding van stalcapaciteit vanwege faillissement van een aannemer niet doorging.

Volgens het Nibud lopen ruim 1,4 miljoen huishoudens risico op problematische schulden. Deloitte en SchuldenlabNL verwachten dat dit door de effecten van de coronacrisis stijgt naar ruim 2 miljoen. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat 36% van de boeren ondanks inkomenssteun geen bruto inkomen boven het wettelijk minimumloon kan genereren uit het boerenbedrijf. Ook blijkt dat boeren niet of nauwelijks een beroep doen op schuldhulporganisaties.

Koningin Máxima sprak met de eigenaar van de melkveehouderij en zijn gezin over de impact van de financiële problemen op hun leven en hoe zij deze hebben aangepakt. Bij het gesprek waren ook een agrarisch coach, een bestuurslid, tevens melkveehouder, van LTO-Salland en de contactpersoon buitengebied gemeente Raalte aanwezig.

Onder druk
Het tweede gesprek met bestuurders uit de regio ging over de specifieke oorzaken van financiële problemen onder boeren en mentale problematiek die daardoor kan ontstaan. Zo staat de winstgevendheid van boeren onder druk door lage prijzen en hoge kosten. Kleinere boerenbedrijven kunnen hierdoor een deel van hun eigen arbeids- en kapitaalkosten niet meer dekken. De combinatie van hoge werkdruk, grote financiële risico's en een slecht imago kan tot psychosociale problemen leiden bij boeren. Koningin Máxima sprak met wethouders van de gemeenten Deventer en Raalte, de directievoorzitter van de Rabobank Salland en de algemeen voorzitter van LTO Noord over deze problematiek en mogelijke oplossingen. Namens SchuldenlabNL was bestuurslid Ton Heerts aanwezig.

Klik hier voor foto's die tijdens het bezoek zijn gemaakt.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven