Biologische graanpool scoort nette middenprijs

De biologisch graanpoolprijzen van oogst 2020 zijn bekend geworden. Biologisch baktarwe is uitgekomen op 326 euro per ton en dat is langjarig een gemiddelde. Ook de biologische haver heeft het goed gedaan (317 euro per ton), met prijzen die boven het langjarig gemiddelde liggen. De kwaliteit van de granen uit oogst 2020 was voldoende om voor het grootste gedeelte te verwerken voor de humane consumptie.

De biologische graanmarkt heeft afgelopen jaar te maken gehad met wisselende sentimenten. Met name kort na de oogst was het sentiment dat er wel ruim voldoende aanbod zou kunnen zijn, waardoor de prijzen in het najaar onder druk hebben gestaan. De voergranen staan het sterkst onder druk en noteerde prijzen net boven het gangbare prijsniveau. Onder invloed van stijgende gangbare prijzen, stegen de biologisch prijzen ook mee. Het is een dynamisch jaar geweest en daarmee is het gerealiseerde resultaat van de graanpool een prima middenprijs. Erg belangrijk voor het resultaat en de continuïteit pool blijven de vaste ketenpartners. Dat zorgt voor goede resultaten en zekerheid van afzet.

Het grootste gedeelte van de graanpool bestaat uit biologische granen bestemd voor de humane consumptie. De haver en rogge vindt zijn bestemming in meel en muesli. Van de gerst wordt een groot deel vermout voor een biertje, en een kleiner deel wordt geplet voor toepassingen in brood of muesli. De baktarwe wordt bij voldoende bakwaardigheid afgezet naar de meelmakers, die het geschikt maken voor brood- of bankettoepassingen.

Biologische graanpool
De biologische graanpool van Agrifirm bevat circa 80% van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver. De pool combineert volume met een goede borging van de producten en een hoge constante productkwaliteit.

Graan aanmelden voor nieuwe seizoen?
Wil je voor aankomend jaar graan aanmelden bij de pool van Agrifirm? Print dan dit formulier, vul het in en maak en hier een duidelijke foto/scan van en stuur het naar granen@agrifirm.com. Of meldt het graan aan via het klantenportaal 'MijnAgrifirm'. Ga dan naar www.agrifirm.nl en klik bovenin op de gele knop met Mijn Agrifirm. Na inloggen vind je in het menu aan de zijkant onder 'leveringen' de knop 'Graanaanmelden'. Daar kun je jouw graanaanmelding snel en eenvoudig digitaal doorgeven.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven