Patrick Visser, Reudink:

"Pluimveehouders zijn zich niet altijd bewust van het belang van schoon drinkwater"

Schoon en vers drinkwater is enorm belangrijk. Water is een belangrijk, maar vaak onderschat, nutriënt voor pluimvee. Drinkt een kip of kuiken niet genoeg, dan zal zij ook niet genoeg vreten. Voor leghennen heeft de waterkwaliteit ook een enorme invloed op de kwaliteit van de eieren. Een ei bestaat immers voor 65% uit water. Daarnaast speelt lichaamsvocht bij zowel leghennen als vleeskuikens een grote rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en de vertering.

"Toch zijn veel pluimveehouders zich niet altijd bewust van het belang van schoon drinkwater. Zeker zolang er geen acute problemen zijn,’ aldus Patrick Visser, Specialist Biologische Pluimveehouderij. ‘Echter blijft de waterkwaliteit niet vanzelf op orde."

Biofilm: een bekende oorzaak van problemen
Problemen met de drinkwaterkwaliteit ontstaan vaak doordat zich een biofilm aan de binnenzijde van de leidingen vormt. Een biofilm is een slijmerige aanslaglaag, die zich vaak hecht aan aangekoekte kalk- en ijzerresten. Heeft zich een dunne biofilm in de leidingen gevormd, dan is het voor bacteriën (zoals salmonella’s, coli’s en entrococcen) makkelijk om zich in deze laag te nestelen en daarnaast te voeden. Het pluimvee loopt door een ontstane biofilm een behoorlijk risico. Enerzijds doordat bacteriën, schimmels en gisten die loslaten via het drinkwater opgenomen worden door het dier. Anderzijds doordat eventuele medicatie en toevoegmiddelen die via het drinkwater toegediend worden een tot wel 20-30% verminderde werking hebben.


Verontreiniging leiding en waterdrukregelaar

Het meten van de wateropbrengst bij de nippel
Hoge gehaltes aan ijzer en calcium in het water hebben een grote invloed op de vorming van een biofilm. Zoals eerder genoemd veroorzaken zij afzettingen – een ruwe laag – in de leidingen waarop bacteriën zich veel makkelijker kunnen hechten. Ook kunnen deze afzettingen loslaten en verstoppingen of lekkages veroorzaken van de drinknippels, of zorgen voor een verminderde wateropbrengst. Patrick: ‘De wateropbrengst bij de nippel is gemakkelijk te meten met een flowmeter aan het einde van de drinklijn. De wateropbrengst moet 80-90 ml per minuut zijn.’

Controle middels watermonsters
De kwaliteit van het drinkwater is makkelijk te controleren door het water te laten testen. Naast bacteriologisch onderzoek is het verstandig om het water ook chemisch te laten analyseren. Patrick: ‘Ons advies is om bij leghennen in ieder geval 2x per jaar een watermonster te laten onderzoeken. Bij vleeskuikens is het verstandig om dit elke of om de ronde te doen. Hiervoor is week 4-5 het beste moment om op meerdere plaatsen watermonsters te nemen.’ Spoel en reinig daarnaast de leidingen in ieder geval na gebruik van medicijnen of additieven, én tussen twee koppels.

Rechts: een onwenselijke situatie

Voorkom extra kosten door besmetting
Voldoende aandacht voor de waterkwaliteit helpt om het risico op ziektes, infecties en andere problemen te verminderen. Problemen die volgens berekeningen van de GD bij een gemiddelde besmetting met schimmels en gisten op een bedrijf met 12.000 leghennen zo’n €4.800 op jaarbasis kunnen kosten. Een gemiddelde bacteriologische vervuiling op een bedrijf met 4.800 vleeskuikens kost ongeveer €350 per ronde.

Regelmatige controle helpt om inzicht te krijgen in de waterkwaliteit, en een eventueel plan van aanpak te maken om deze structureel te verbeteren, tipt Reudink. Meer tips voor voor voldoende schoon en vers drinkwater lees je hier.

Voor meer informatie:
Reudink B.V.
Postbus 46
7240 AA Lochem
+31 (0)88 0248165
info@reudink-bio.eu 
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven