Eerste weg van bio-asfalt in de maak

In Groningen wordt vandaag gestart met de aanleg van ‘s werelds eerste testweg van bio-asfalt gemaakt met Nederlandse lignine. De volledig plantaardige lignine wordt gebruikt als vervanger van bitumen in asfalt, dat wordt gewonnen uit ruwe olie.

CO2-reductie
In samenwerking met de provincie Groningen legt Infrabedrijf Roelofs het 250 meter lange proefvak op basis van lignine aan in het noorden van Nederland, op de N987 tussen Siddeburen en Wagenborgen. Deze testweg maakt deel uit van het CHAPLIN XL-project, een samenwerking van industriële en academische partijen die wil aantonen dat lignine als bitumenvervanger effectief werkt op schaal en leidt tot een aanzienlijke CO2-reductie van de wegenbouw. 

De lignine wordt geproduceerd door Avantium. Dat bedrijf ontwikkelt en commercialiseert innovatieve technologieën voor de productie van plantaardige chemicaliën en materialen. In haar DAWN pilot bioraffinaderij in Delfzijl (Nederland), zet Avantium houtachtige grondstoffen om in industriële suikers en lignine. Lignine kan worden gebruikt voor energieopwekking, maar is ook geschikt voor vele hoogwaardige toepassingen, zoals voor bio-asfalt.

In totaal werd ongeveer 1.000 kg Avantium lignine aan het asfalt toegevoegd ter vervanging van een deel van het bitumen voor de productie van de toplaag van het proefvak op de N987.

Voor meer informatie: 
Avantium
info@avantium.com
www.avantium.com

Roelofs Groep
info@roelofsgroep.nl
www.roelofsgroep.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven