Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veelbelovende biologische bestrijders sneller opgespoord met nieuwe methode

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van prof. Joop van Lenteren van Wageningen Universiteit heeft afgelopen week een nieuwe methode gepubliceerd om sneller veelbelovende natuurlijke vijanden te ontdekken.

Ecologen onderzoeken hoe dichtheden van dier- en plantenpopulaties worden bepaald. Onderzoekers die biologische bestrijding bestuderen, gebruiken die kennis om met behulp van natuurlijke vijanden de populaties van schadelijke insecten en mijten te reduceren. Het vinden van een effectieve biologische bestrijder is een tijdrovende en complexe taak, want een plaaginsect wordt vaak door tientallen of zelfs honderden soorten natuurlijke vijanden aangevallen.

Twee twee veel belovende natuurlijke vijanden van Tuta absoluta. Hier de Neceremnus tutae, parasitoïde van de Tuta absoluta. Foto: Jan van der Blom


Nesidiocoris tenuis, natuurlijke vijand van Tuta absoluta. Foto: Koppert Biological Systems 

Tweestapsprocedure
Hoe ontdek je een goede bestrijder zo snel mogelijk uit die grote collectie soorten? Van Lenteren’s team stellen een twee-staps procedure voor. Tijdens de eerste stap wordt een reeks evaluatiecriteria gebruikt voor een eerste selectie waarbij duidelijk ineffectieve of risicovolle soorten van de kandidatenlijst wordt verwijderd. Toepassing van deze criteria resulteerde in het elimineren van 180 van de 200 bekende natuurlijke vijanden van de Zuid-Amerikaanse tomatenmot Tuta absoluta voor verdere studie.

Tijdens de tweede stap wordt een nieuw evaluatiecriterium, de plaagdodingssnelheid, toegepast om het bestrijdingsvermogen van de over gebleven soorten te vergelijken. De plaagdodingscapaciteit van zes soorten roofinsecten en zeven soorten parasieten van Tuta absoluta werd berekend en vergeleken.

Een aantal soorten natuurlijke vijanden veroorzaakte te weinig sterfte om de plaagpopulatie te verminderen tot onder de schadedrempel. Slechts een handvol soorten doodden voldoende plaaginsecten om schade te voorkomen en hun effectiviteit kan nu worden getest onder commerciële productieomstandigheden in tomatenkassen.

Publicatiedatum: