Robert Helder, Hoekman Houtindustrie

“Einde stijging houtprijzen nog niet in zicht"

Tholen - De laatste maanden is de houtprijs meer dan verdubbeld en wanneer de prijsstijging stabiliseert is nog niet duidelijk. Niet alleen hout maar ook de prijzen van metalen, olie en olieproducten zoals kunststof rijzen de pan uit. Robert Helder van Hoekman Houtindustrie: “We hebben tegenwoordig te maken met dagprijzen. Vroeger bleef een houtprijs het hele jaar door stabiel en konden contracten voor langere tijd vastgelegd worden. Als ik nu een offerte de deur uit doe dan moet er binnen een week akkoord gegeven worden anders moet de verkoopprijs worden aangepast.”  

“De problemen omtrent de beschikbaarheid betreft naast gezaagd hout ook plaatmateriaal zoals spaanplaat, OSB, MDF en hardboard. Allemaal materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt in export en transportverpakking,” laat Hoekman Houtindustrie in een bericht aan haar klanten weten. 

Oorzaken
“Er zijn een heel aantal redenen te bedenken waarom de houtprijzen stijgen. Het is lastig om er precies de vinger op te leggen,” zegt Robert. “Enerzijds zijn de kosten van transport fors gestegen, er is een keverplaag geweest die veel hout heeft aangevreten waardoor het niet meer geschikt is voor assemblage toepassingen, de pandemie is een oorzaak, wereldwijd zijn mensen gaan klussen waardoor de vraag naar hout enorm toe is genomen, een ander effect van de pandemie is dat er door uitval van medewerkers bij toeleveranciers de productie lager is of zelfs geheel stil is gevallen.”

De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) schreef 27 mei in een persbericht dat de bouwsector in de VS veel Europees hout opslokt doordat een nieuwe techniek in de bouw de vraag naar vurenhout fors heeft doen stijgen. Cross Laminated Timber (CLT) heet het, hierbij worden vurenhouten planken kruislinks op elkaar gelijmd tot prefab wanden en vloeren voor huizen. Het gebruik van CLT wint aan populariteit wat heeft geresulteerd in een toegenomen vraag naar vurenhout.

Toekomst
De verwachting is dat de prijzen het hele jaar door nog blijven stijgen. “De beschikbaarheid wordt steeds krapper en het kost steeds meer moeite om tijdig aan materiaal te komen. Leveringen worden vaak vertraagd, waardoor opdrachten ook pas later voltooid kunnen worden.  Om ons heen zien we al dat bedrijven niet aan de vraag kunnen voldoen. De palletindustrie heeft er meer last van dan de kistenindustrie. De levering voor de kisten is namelijk vaak al ruim van te voren afgedekt, doordat telers tijdig hebben besteld. Het grootste probleem zit dus in de palletindustrie, doordat er een beperkte voorraadcapaciteit is moet er voortdurend nieuw hout geïmporteerd worden en omdat leveringen de laatste tijd vaak worden vertraagd, wordt het lastiger om op tijd aan klanten te leveren. Je ziet dat door de tekorten aan nieuwe pallets er nu ook tekorten beginnen te ontstaan bij gebruikte pallets. Een nieuwe europallet werd vorig jaar nog onder de 9 euro verkocht, nu ligt dat al rond de 15 euro en voor een gebruikte was dat ongeveer 6 euro en die komt nu al rond de 10 euro. Klanten worden daarom geadviseerd om tijdig hun bestellingen te doen om niet voor vervelende verassingen  komen te staan als er bijvoorbeeld een levering is vertraagd,” besluit Robert.

Voor meer informatie:
Hoekman Houtindustrie
Spinnerstraat 19
7461 TV
Rijssen (NL)
+31 (0) 618 998 257
verkoop@hoekmanhoutindustrie.com 
www.hoekmanhoutindustrie.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven