Onlangs is Agriton een samenwerking aangegaan met NL Greenlabel. Deze organisatie zet zich in voor een meetbaar duurzame leefomgeving. NL Greenlabel zet zich in voor urgente opgaves zoals klimaatadaptatie, energietransitie en verlies van biodiversiteit. De organisatie is in 2010 opgericht door Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra en inmiddels uitgegroeid tot een gesprekspartner van gemeenten, waterschappen, het rijk, hoveniersbranche, tuinbranche en de bouwwereld.
Blad wordt verwerkt in de Feedtuber en luchtdicht bewaard.
Agriton is groothandel, leverancier en producent van natuurlijke producten voor de agrarische sector en particuliere markt. Kennisoverdracht, onderzoek, innovatie en samenwerking staan bij Agriton hoog in het vaandel. "De kringloopgedachte en aandacht voor duurzaamheid van NL Greenlabel passen goed bij Agriton", licht Simone Vos, adviseur bij Agriton toe: "NL Greenlabel heeft diverse producten aangemerkt als duurzaam, maar het milieuvriendelijk verwerken van groene resten was nog geen onderdeel van hun werkwijze. Met onze kennis en praktijkervaring over Bokashi bieden wij een duurzame oplossing voor gemeenten, waterschappen en hoveniers. Wij zijn vele jaren geleden begonnen met Bokashi en hebben dit geïntroduceerd in Nederland. Bokashi is de meest efficiënte en milieuvriendelijke manier om groenresten van het land weer veilig als bodemverbeteraar op het land te verwerken. Het gefermenteerde materiaal is makkelijk opneembaar door het bodemleven en het wortelstelsel van planten ontwikkelt zich beter. De structuur van de bodem verbetert zodat het meer water kan vasthouden. Er is ook minder uitval, planten zijn beter weerbaar tegen schadelijke schimmels. In plantsoenen waar bladbokashi is aanbracht komt aanzienlijk minder onkruid op, dat scheelt een hoop in het schoffelen."
Bokashi
Bokashi is een Japans woord en omvat het fermenteren van organische resten zoals maaisel en blad. Letterlijk betekent het 'verzachten'. Fermentatie is een bewaringstechniek waarbij nutriënten en energie worden behouden en weer terug gebracht worden in de bodem. Groene resten worden door nuttige bacteriën voorverteerd zodat het makkelijk opneembaar is voor het bodemleven. De (verkleinde) groene resten worden vermengd met Microferm, Aegir zeeschelpenkalk en Edasil kleimineralen en anaeroob bewaard. Na acht weken is het fermentatieproces klaar en kan de Bokashi worden uitgereden over de akker (maaisel) of in plantsoenen worden aangebracht als mulchlaag (blad).
De toevoegmiddelen om Bokashi te maken zijn Skal gecertificeerd.
Voor meer informatie: [email protected] en www.agriton.nl