Een goed product verkoopt zichzelf. Dat weet ook Arnold Bol, exportmanager bij Meteor Systems. Onlangs heeft het bedrijf een Mini-Air project geleverd aan de biologische zachtfruitkwekerij Beeren Brüder in Duitsland. De aanleiding voor het project was een bezoek van mede-eigenaar Frank Thiedemann aan Nederland. “Hij heeft bij een klant van ons de Mini-Air bekeken en was verbaasd over het goede klimaat,” vertelt Arnold. “Dat heeft hem eigenlijk getriggerd om ons te benaderen. Dat horen we wel meer in de markt, zeker in zachtfruit zorgt de Mini-Air voor een zeer goed klimaat.”
Arnold Bol
Kleine kas voor meer controle
Maar wat maakt het klimaat binnen de Mini-Air dan zo goed, zeker vergeleken met andere tunnelkassen? Arnold: “De inhoud van de kas is vrij klein. Normaal is het zo, hoe groter hoe beter, omdat de temperatuur dan minder fluctueert. Maar juist omdat de Mini-Air zo klein is, hebben we al bij een klein beetje zon direct een goede temperatuur. In de zomer, als het echt heet is, kunnen we juist weer ontzettend goed afluchten. Alle zijkanten kunnen helemaal open, tot 2 meter hoogte aan toe, en in elke kap hebben we over de volle lengte doorlopende nokluchting.” Door die ventilatiecapaciteit is het klimaat goed in de hand te houden.
Daarnaast zie je altijd wel gras groeien op de grond in een Mini-Air, vult Arnold aan. Dat gras zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, een extra factor die zorgt voor een goed klimaat.
Vergunningen
Grappig feitje: het concept van de Mini-Air is indertijd ontstaan om vergunningsvrij te kunnen bouwen. “Boven de drie meter moet je in Nederland en België een vergunning aanvragen,” legt Arnold uit. “Dus wij wilden een systeem hebben waarmee we onder de drie meter bleven. Daaruit is de Mini-Air ontstaan, die heeft een hoogte van rond de 2,95 m.”
Eerste frambozen
In Duitsland speelt het vergunningenprobleem wat minder, maar de klimaatvoordelen maken het ook daar tot een prima oplossing, zo ziet ook Klaus Thiedemann, broer van de eerder genoemde Frank. “We kozen voor het Mini-Air regenkappensysteem van Meteor Systems voor de frambozenteelt. Zo konden we de meeste controle krijgen over het teeltklimaat en de temperatuur. Ook is de ventilatie door de automatisering veel efficiënter. Tot nu toe werden onze tunnels handmatig geventileerd en was wind een belangrijke en lastige factor. Met het automatische ventilatiesysteem van de Mini-Air kunnen we de windcirculatie beter onder controle houden en reduceren tot minimale luchtbewegingen in de tunnel.”
Het project is in april opgeleverd, en inmiddels staan de eerste frambozenplanten erin, tot volle tevredenheid van de kweker: “De Mini-Air is oorspronkelijk ontworpen voor de aardbeienteelt, waarbij de planten aan de constructie hangen. Daardoor heeft de Mini-Air constructie een stevige en sterke onderbouw. Dat maakt het systeem ook geschikt voor de frambozenteelt en de sterke wind waar we in deze regio mee te maken hebben.”
Meteor Systems B.V.
+31 (0)76 504 28 42
E: [email protected]
www.meteorsystems.nl