Costa Ricaanse teler vraagt heropening onderzoek naar frauduleuze export van bio-ananas

De Nationale Ombudsman van Costa Rica heeft het ministerie van Landbouw en Veeteelt (MAG) gevraagd de maatregelen te herzien die zijn genomen naar aanleiding van drie klachten die de Nationale Kamer voor Biologische Landbouw (Canagro) tussen 2018 en 2019 heeft ingediend bij de Fytosanitaire Staatsdienst (SFE).

Het gaat om twee administratieve klachten die door de Kamer zijn ingediend wegens onregelmatigheden bij de werking van een certificeringsinstantie voor biolandbouw en een klacht tegen twee bedrijven die door de overheid zijn erkend als biologische ondernemingen. De drie klachten hebben betrekking op de teelt, controle, afzet en export van biologische ananas in de regio San Carlos.

Het MAG liet de Ombudsman weten dat het onderzoek naar de zaken in overeenstemming verliep met de geldende rechtsregels en dat de zaken werden geseponeerd. De Ombudsman dringt echter aan op een heronderzoek.

Aanklager
Néstor Andrés Ramírez Acuña, een teler van biologische ananas en lid van Canagro, meldde in juni 2019 een schijnbare fraude bij de export van biologische ananas van het bedrijf Congelados y Jugos del Valle Verde.

Ramírez vertelde de nieuwsdienst Universidad dat dit bedrijf conventionele ananas teelde in Bella Vista de Cutris, maar dat het fruit als biologisch product werd geëxporteerd naar de Verenigde Staten. "Ik vond op dat teeltbedrijf zakken met meststoffen en liters insecticide, wat materiaal is dat wordt gebruikt bij de conventionele teelt. Fraude dus. De planten werden gevoed met voor de biologische teelt verboden meststoffen en het fruit werd als biologisch afgezet op de Noord-Amerikaanse markt”, aldus Ramírez.

“De klacht werd ingediend in juni 2019 en tot mijn verbazing las ik in oktober de resolutie van de directeur van SFE, waarin stond dat er geen nieuwe elementen waren aangereikt om te onderzoeken en dat de publieke middelen niet konden worden besteed aan onderzoek op basis van ongegronde klachten. Nochtans had ik foto's opgestuurd van de zakken meststoffen en jerrycans. Maar de directeur zei simpelweg dat er niets te onderzoeken viel en dat de zaak als gesloten werd beschouwd", voegde de biologische teler eraan toe.

Ramírez wees er ook op dat deze situatie ertoe leidde dat de afzet van de biologische ananastelers daalde en dat hijzelf om die reden zijn schulden bij de Nationale Bank niet kon aflossen, waarna die instelling beslag legde op zijn teeltbedrijf.

Bron: semanariouniversidad.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven