Raw bars maken seed cycling een fluitje van een cent

Tholen - Op 28 mei is het Wereld Menstruatiedag. Een mooi moment om kennis te maken met een nieuw product: Rooby Bars. Raw bars met als belangrijkste ingrediënt diverse zaden die de hormonen in balans brengen en daarmee menstruatieklachten zouden kunnen verminderen.

Seed Cycling
Lijnzaad en pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten. Wie elke dag wat van deze zaden consumeert, zou minder last hebben van menstruatieklachten. Dat is de gedachte achter seed cycling. In de Verenigde Staten is dit concept wat bekender dan in Europa, maar ook in Nederland is er aandacht voor. Panagiotis Maris en Evgeny Mitko ontmoetten elkaar op de Erasmus Universiteit. Samen zetten ze in maart Rooby Bars op de markt. "We zagen dat seed cycling in de Verenigde Staten aardig aansloeg, maar dat het in Europa nog nauwelijks bekend was", vertelt Panagiotis.

Evgeny Mitko en Panagiotis Maris.

Bij Seed Cycling neem je in de eerste fase van je menstruatie, de folliculaire fase, een bepaalde hoeveelheid lijnzaad en pompoenpitten. De gezonde vetten, lignanen, vezels, antioxidanten, magnesium en zink die ze bevatten, zouden vrouwen helpen bij het verminderen van bijvoorbeeld pijnlijke borsten, van menstruele migraine en ze zouden helpen bij het verlichten van premenstruele stemmingswisselingen.

In de tweede fase, de luteale fase, wordt aangeraden om sesamzaad en zonnebloempitten te nemen. Die bevatten lignanen, vitamine B1, calcium, selenium, vitamine E, vitamine B6, en flavonoïden. Voedingsstoffen die kunnen helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus, het verlichten van premenstruele stemmingswisselingen, het verminderen van premenstrueel vasthouden van water en het verminderen van menstruatiekrampen.

De effecten van seed cycling op de menstruatiecyclus zijn niet wetenschappelijk bewezen. Wel is er onderzoek, en daar verwijst Rooby op haar website naar, naar de gezondheidseffecten van de afzonderlijke zaden.

Repen
"Maar hoe geef je die zaden een plaats in je voedingspatroon? Dat kan nog weleens een uitdaging zijn. Daarom kwamen we op het idee om een reep te ontwikkelen", vertelt Panagiotis. "Zo kun je op een makkelijke manier aan seed cycling doen." Rooby ontwikkelde vier repen in verschillende smaken. Berry Vanilla, Tropical Fruits, Chocolate Cranberry en Chocolate Orange. Twee voor de eerste fase van de cyclus en twee voor de tweede fase. 

De repen zijn niet uitsluitend bedoeld voor vrouwen, benadrukt Panagiotis. "Behalve zaden bevatten de repen ook superfoods zoals maca en baobab. In tegenstelling tot andere raw bars gebruiken we maximaal 40 procent dadels. Als je kijkt naar de ingrediënten is het een gezond alternatief voor je standaard snack. We kozen voor biologische grondstoffen, want wat is er nu gezonder dan de producten van biologische teelt?"

Online verkoop
De repen worden geproduceerd door een biologisch gecertificeerde producent in Bulgarije. Daardoor kan de productie snel opgeschakeld worden, naarmate de vraag groeit. Rooby verkoopt de repen online door heel Europa. "In twee maanden tijd is het hard gegaan. We kregen ook verrassend veel positieve Google-reviews. En ons Instagram-account had binnen twee maanden 1.5 k volgers. Het lijkt erop dat mensen onze producten echt waarderen." De volgende stap is het in winkels krijgen van de producten. "We zijn bijvoorbeeld bezig met supermarkt in Griekenland en in Zweden. In Nederland gaat dat iets lastiger, omdat je hier afhankelijk bent van distributeurs." Of het een voordeel of nadeel is om middenin een pandemie een nieuw product in de markt te zetten, is lastig te zeggen. "Winkeleigenaren zullen misschien wat terughoudend zijn in het opnemen van nieuwe producten in het assortiment. Aan de andere kant doen consumenten meer aankopen via internet. Daar proberen we op in te spelen."

Voor meer informatie:
Rooby
Westblaak 92
3012 KM Rotterdam
hereforyou@rooby.eu
www.rooby.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven