Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Take a Seed

"Innovatie in plantveredeling betekent voor de biosector werken aan meer weerbaarheid en diversiteit"

Tholen - Voor de veredelaar eigenlijk geen nieuws, maar als informatief programma had het webinar Take a Seed zonder problemen op tv uitgezonden kunnen worden. Op uitnodiging van Plantum zat Jeroen Pauw een tafel met politici (waaronder minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen) en wetenschappers voor en ging men in op de vraag: wel of geen CRISPR-Cas?


Van linksboven mee met de klok: minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, directeur Plantum Niels Louwaars, hoogleraar ecologie Louise Vet en hoogleraar microbiologie John van der Oost

Het antwoord van eigenlijk alle aanwezigen is natuurlijk: ‘ja, natuurlijk’. Politiek en een combi van koudwatervrees en mogelijke keerzijden van de techniek zetten er de rem op. Een rem die in de VS en in China heel wat minder gehanteerd wordt, en die ons hier weer op de zenuwen werkt, ‘want hoe moet dat straks met onze leidende positie?'

Sabine Scharwachter, voorzitter van DWARS, de onafhankelijke jongerenorganisatie van GroenLinks; PvdA Tweede Kamerlid Joris Thijssen; Manager Economie & Innovatie VNO-NCW en MKB Nederland Thomas Grosfeld, en biologe Charlotte Nederpel.

Maar waarom moet Crispr-cas er komen? Behalve het gegeven dat teruggaan in de tijd nu eenmaal nooit een optie is, is er een reeks argumenten die ongeveer zo kan worden opgeteld. In de eerste plaats gaat veredeling middels Crispr onwaarschijnlijk veel sneller en gerichter. 'Van schieten met hagel in het donker naar gericht en veilig,' aldus hoogleraar microbiologie John van der Oost. Bovendien zijn juist door blind kruisen ook waardevolle eigenschappen verloren gegaan, een probleem dat we vaak pas later zijn gaan zien. Zo kan een plant juist resistentie verliezen, minder ‘alert’ worden, en ook ‘lui’. Zo kan een plant vergeten zijn hoe hij een sluipwesp moet roepen wanneer een bladluis aan zijn blad begint te knagen, of weet hij niet goed meer hoe hij in de grond zijn uiterst complexe stofwisseling moet regelen. Zaken die we er hebben uitgekneed, maar die ons vandaag, met het oog op de groeiende wereldbevolking, grote monoculturen en minder beschikbare landbouwgrond, opbreken.


Jeroen Pauw

Het antwoord, volgens Plantum voorman Niels Louwaars c.s., is kennis. Onze kennis van plant en natuur gaan ons helpen deze problemen oplossen. Ook daarover geen discussie. We moeten ‘natuur inclusief’ zijn, we moeten de bodem voeden (opdat deze ons voedt), we moeten gedegenereerde gronden nieuw leven inblazen en we moeten planten hebben die én ons voeden én zelf sterk en vitaal zijn. Technieken als Crisp-Cas kunnen ons daar bij helpen.

Aanleiding voor het webinar was de zgn. Fascination of Plants day. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor (het belang van) planten en plantgezondheid. Behalve de talkshow zocht Plantum ook de publieke belangstelling middels het plaatsten van een grote groene stoel op het plein in Den Haag. Deze stoel, een gevaarte rijk behangen met planten en groenten, trok de afgelopen dagen veel aandacht: zowat de gehele Tweede Kamer trok voorbij en nam plaats.

Biologische sector
Niet aan tafel bij Jeroen Pauw, maar wel op de groene zetel zat Maaike Raaijmakers, projectleider biologisch uitgangsmateriaal en veredeling bij Bionext. Ze vertelde kort iets innovatie in de plantenveredeling betekent voor de biologische sector. "Innovatie in plantveredeling en plantgezondheid betekent voor de biologische sector werken aan meer weerbaarheid en diversiteit."

Beeld: Bionext

Bionext is geen voorstander voor nieuwe gentech veredelingstechnieken zoals Crispr Cas. Vorige maand luidde de brancheorganisatie samen met IFOAM OE de noodklok toen de EU een langverwacht rapport over de toepassing van ‘nieuwe genetische technieken’ in Europa en de relatie met de wetgeving over genetische modificatie naar buiten bracht.


Soenil Bahadoer van Restaurant de Lindehof, Tiemen Smit op bezoek bij Syngenta en Corn Bak en (rechtsonder) Karin Bloemen opent, samen met burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, de Groene Stoel

Soeniel Bahadoer, kok van restaurant de Lindehof, stoofde op de achtergrond een Oosterschelde kreeft in een Vinaigrette met Oost-Indische kers; Sabine Scharwachter van GroenLinks was side kick en haalde vragen uit de chat naar boven; en reporter Tiemen Smit ging, ter illustratie, op bezoek bij de veredelingsbedrijven Corn Bak (bromelia) en Syngeta (de resistente bloemkool).

Klik hier voor meer informatie over Take a Seed