GO!mealbox: De eerste circulaire maaltijdbak

Fonkels lanceert de GO!mealbox; een unieke reeks kartonnen verpakkingen voor het bezorgen van vers fruit, salades en maaltijden. Na ruim een jaar ontwikkeling komt Fonkels hierdoor met een antwoord op de sterk toenemende vraag naar plasticvrije en lekvrije bakken die optimaal te recyclen zijn. De GO!mealbox is gemaakt van composteerbare monomaterialen en te gebruiken voor vele toepassingen.Innoveren is keten denken
“Het team van Fonkels ontwikkelt verpakkingen op basis van mono materialen en denkt daarbij vanuit de gehele keten, inclusief de afvalfase,” vertelt Wim Apeldoorn, general manager van Fonkels. “Het streven is de gebruikers te verrassen met onderscheidende verpakkingen die zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom gaan we zoveel mogelijk uit van karton. Dit materiaal is als grondstof uitermate geschikt door de vele toepassingsmogelijkheden. Bovendien wordt in Europa gemiddeld meer dan 82% van het karton gerecycled. We kiezen daarbij bij voorkeur natuurlijk voor FSC gecertificeerd karton.”

Ook de GO!mealbox is een mooi voorbeeld van ketendenken. “Afvalverwerkers werken het liefste met schoon karton, zonder plastic of voedselresten. Is het karton vervuild, dan wordt het verbrand. Daarmee gaat het materiaal verloren. Schoon karton, recyclen, gebruiksgemak en een optimale consumentenbeleving waren de belangrijkste uitgangspunten voor de ontwikkeling van de circulaire GO!mealbox,” vervolgt Apeldoorn.Maaltijdverpakkingen bij de meest gevonden plastic voorwerpen op stranden
Het bezorgen en meenemen van eten zat al in de lift, maar het heeft dit afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. De verpakking speelt een belangrijke rol bij de uitdaging om al die verschillende soorten eten op de goede manier bij de consument te krijgen. De versheid en eventueel temperatuur bij warm voedsel moet zoveel mogelijk behouden blijven en elk gerecht stelt zijn eigen aanvullende eisen; denk aan de knapperigheid bij frietjes of de lekdichtheid bij sauzen of dressing van salades, maar ook het sap van fruit. Ook gebruiksgemak is een belangrijk thema.

Tot slot eist de consument steeds meer een duurzame verpakking. De Single-use-plastic richtlijn van de EU doet hier nog een schepje bovenop: per juli 2021 moet het gebruik van plastic on-the-go verpakkingen worden teruggedrongen en zijn bepaalde plastic wegwerpproducten, zoals plastic borden, verboden. Geen overbodige ingreep aangezien maaltijdverpakkingen bij de 10 meest gevonden plastic voorwerpen op de Europese stranden behoren.Lekvrije en plasticvrije maaltijdbak
Uniek aan de GO!MEALBOX is het papier aan de binnenkant. Door deze innovatieve toepassing krijgt karton als materiaal een groot aantal extra gebruiksmogelijkheden. Het papier vormt een effectieve barrière tegen vochtige en vettige bestanddelen en de boerderijwinkel, AGF-winkel of teler kan daardoor vertrouwen op een lekvrije aflevering bij de klant. Tevens zorgt dit papier voor 100% hygiëne, waardoor ook verse gerechten zoals salades vanaf nu uitstekend duurzaam kunnen worden verpakt. De consument opent de GO!mealbox en kan eenvoudig de hoekjes losscheuren en er zo een lekvrije bord van maken.

Na het eten wordt het papier met de etensresten verwijderd en blijft schoon karton achter. Hierdoor blijft 95% optimaal te recyclen en bedraagt het pure restafval slechts enkele grammen. Alle materialen zijn composteerbaar. Fonkels is echter geen voorstander van het composteren van kartonnen verpakkingen, aangezien de componenten ook na gebruik als grondstof kunnen worden hergebruikt. Hiermee levert de GO!mealbox een substantiële bijdrage aan de circulaire economie.

De constructie van de GO!mealbox biedt de gebruiker de mogelijkheid om naar eigen wens en voorkeur de verpakking te ventileren. De verpakking is vloeistofdicht, zodat er aan de zijkant geen saus, vocht of sap kan ontsnappen. De deksel heeft een ‘click & go’ sluiting waardoor snelheid en gebruiksgemak in de keuken zijn gegarandeerd en de bakken goed dicht blijven tijdens transport.

Voorafgaand aan de introductie zijn de verpakkingen uitgebreid getest door uiteenlopende bedrijven. De verschillende formaten zijn voor uiteenlopende gerechten, fruit en groente geschikt. Van verse salades, fruit en noten tot heerlijke maaltijden. Een sample kan gratis aangevraagd worden. De verschillende formaten zijn ook stapelbaar, waardoor de bezorging verder geoptimaliseerd kan worden. Minder verpakkingsmateriaal, minder draagtassen en een circulaire verpakking met een boodschap!

Voor meer informatie:
Wim Apeldoorn
Go!mealbox
+31 (0)6 12909521
wim@fonkels.com
www.go-mealbox.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven