Drie funda­mentele wijzi­gingen Wet Dieren aange­nomen

Dieren mogen niet langer worden aangepast aan het systeem, maar het systeem wordt aangepast aan de dieren. Ook wordt vastgelegd dat dieren beschermd moeten worden tegen stalbranden, en dat er fokbeperkingen kunnen worden opgelegd wanneer dierenwelzijn in het gedrang komt. Deze drie voorstellen die de Partij voor de Dieren deed, zijn aangenomen door de Kamer.

"Dit is echt een enorme doorbraak voor die honderden miljoenen dieren in de bio-industrie", juicht fractievoorzitter Esther Ouwehand. "Het natuurlijk gedrag van een dier wordt voorop gesteld. Dat betekent dat dieren daglicht en genoeg bewegingsruimte krijgen. Het betekent ook dat er geen biggenstaartjes meer worden afgeknipt, dat er voldoende zwemwater beschikbaar moet zijn voor eenden en dat konijnen niet langer in draadgazen kooien mogen worden opgesloten."

Bescherming tegen stalbranden
Daarnaast moeten dieren wettelijk worden beschermd tegen stalbranden. De Partij voor de Dieren pleit al sinds haar komst in de Tweede Kamer in 2006 voor maatregelen tegen stalbranden, maar de regering kwam steeds slechts met vrijwillige en vrijblijvende actieplannen. Deze 'aanpak' leidde tot een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in 2021, dat stelde dat de brandveiligheid de afgelopen jaren is verslechterd in plaats van verbeterd. Ouwehand: "Het kabinet vond het niet nodig om wettelijke regels op te stellen voor de brandveiligheid van stallen. Een Kamermeerderheid gelukkig wel. Dieren verdienen betere bescherming dan wc-rollen, en die krijgen ze nu."

Fokbeperkingen
Tot slot stemde de Tweede Kamer voor het PvdD-voorstel om fokbeperkingen te kunnen instellen om dierenleed te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een hittegolf of als de slachtsnelheid omlaag moet door een pandemie als corona. "De Nederlandse veehouderij is nu zo efficiënt ingericht dat doorlopend dieren worden gefokt. Zelfs bij bijvoorbeeld een hittegolf moeten de dieren naar het slachthuis omdat er aan de andere kant doorlopend dieren bijgefokt worden en de stallen overvol raken. In zulke situaties moet je stoppen met fokken. Dankzij ons voorstel kan de minister dat nu doen", besluit Ouwehand.

Caring Farmers juicht de wetswijzigingen toe. "Als we dieren niet kunnen houden zonder delen van hen te verwijderen, moeten we ze niet houden of de houderij aanpassen aan het dier. Eerlijk gezegd: ook voor onze leden zal het een grote omslag zijn, want veel van onze leden onthoornen of couperen nog. Maar wij zijn bereid er samen aan te werken want uiteindelijk is dit hoe we de landbouw voor ons zien: met respect voor boer, milieu, klimaat én dier!"

Bron: Partij voor de Dieren


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven