Oud-Warmonderhofstudent schrijft boekje over eerlijk loon

Oud-Warmonderhofstudent en CSA-tuinder Elske Haggeraats schreef het boekje 'Eerlijk loon'. In samenwerking met Toekomstboeren, het CSA netwerk en de Wageningen University, ging Elske Hageraats, tuinder bij Ommuurde Tuin, daarom bij boeren langs, opzoek naar boereninitiatieven voor een eerlijk loon. Ze schreef er een boekje over, met uitgewerkte, praktische voorbeelden die boeren zelf kunnen gebruiken om een eerlijk loon te gaan genereren.

De geïnterviewden
In het boekje komen o.a. aan bod: de prijsschaal van tuinderijen in Amsterdam, de populaire ‘Bieterrunde’ van CSA’s in Duitsland en het idee van ‘solidaire betaling’ waarbij oogstaandeelhouders niet meer voor het product, maar voor de arbeid van de boer betalen. Of je nou een kleinschalige tuinderij hebt, een grootschalig akkerbouwbedrijf of een gemengd bedrijf: de voorbeelden zijn bruikbaar voor iedereen.

Onder minimumloon
Elske: "Volgens het CBS verliezen we sinds 1950 gemiddeld 14 boerderijen per dag in Nederland. Die afname komt niet omdat we een gebrek hebben aan goede infrastructuur, goede educatie of techniek – Nederland blinkt daar zelfs in uit. Het gaat om het financiële aspect: de kosten stijgen en ons inkomen is heel laag, vaak zelfs onder het minimumloon. Daardoor moeten duurzame boeren soms stoppen, durven gangbare boeren niet om te schakelen en kunnen toekomstige boeren niet starten. Als we bij gaan houden hoeveel we per uur verdienen, komen de meeste van ons (inclusief ikzelf) onder ‘t minimumloon uit. En dat vind ik niet alleen jammer, maar vooral ook onacceptabel. Als we praten over ‘duurzame landbouw’, zou stipt op 1 moeten staan: een duurzaam, eerlijk loon voor de boer: ten minste een minimumloon. Want we kunnen eindeloos praten over goede teelttechnieken en gesloten kringlopen – maar zonder eerlijk loon is er geen boerderij en dus geen voedsel. Zonder eerlijk loon blijven we twaalf boerderijen per dag verliezen in Nederland (CBS 2020).”

Het boekje is te bestellen bij Toekomstboeren.

Bron: Warmonderhof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven