Meer biologische cocktailtomaten in Duitse supermarkt

Tholen - Na wisselvallig weer in de eerste week van april, is het biologisch kasgroentenseizoen inmiddels volop in seizoen. Na de komkommers en aubergines volgden de tomaten en paprika’s.

Doordat Spanje door het koude weer in december en januari snel klaar was met het seizoen, viel er een klein gat voor met name de paprika’s en trostomaten. “We kunnen weliswaar niet eerder leveren, maar onze producten waren wel echt gewenst,”  zegt Coert Lamers van Nautilus Organic.

Cocktailtomaten
“In het binnenland is de vraag naar biologisch kasgroenten vanuit de retail gelukkig weer gegroeid. Duitse supermarkten leggen steeds meer cocktailtomaten in het schap. Voorheen waren het vrijwel alleen trostomaten, nu wordt de stap gezet naar een iets kleinere smaaktomaat.”

Als we kijken naar de handel met het Verenigd Koninkrijk lijkt de Brexit dit seizoen niet veel extra gevolgen te hebben voor de biologische telerscoöperatie. “Het is twee jaar spannend geweest en het lijkt nu mee te vallen. De verplichting van fytosanitaire certificaten is van 1 april 2021 uitgesteld tot 1 januari 2022. Wel is er meer werk aan de douane-kant, maar dat regelt de exporteur met wie we samenwerken. En daarnaast moeten de pallets een hittebehandeling ondergaan voordat ze de grens over mogen. Al met al maakt het de handel naar het Verenigd Koninkrijk minder flexibel. De contracten die we hebben afgesloten zijn hetzelfde als voorgaande jaren en we wachten af hoe het zich verder ontwikkelt. Ik verwacht niet veel problemen.”

Areaal
Het areaal van biologische kasgroenten is dit seizoen iets afgenomen. “De vijf hectare trostomaten en paprika’s, tweeënhalf hectare van elk, die Wouters Green teelde, is weggevallen. De teler is van oorsprong een plantenkweker en besloot deze vijf hectare ook om te switchen naar perkgoed. Dat verschil werd redelijk opgevangen doordat een andere teler, Maatschap Van Luijk, juist lid is geworden. Dit bedrijf teelt naast trostomaten en paprika ook zoetepuntpaprika en Sweetelle snoeptomaatjes.”

In de kas van Frank de Koning wordt er intussen weer iets nieuws geprobeerd. De biodynamische teler is op kleine schaal bezig met de roodgeel gevlamde Enjoya-paprika. Daarnaast probeert hij ook diverse kleine snoeptomaatjes.

Plastic verpakkingen
Ondertussen blijft het vraagstuk van het wel of niet verpakken van biologische kasgroenten voortbestaan. “De algemene trend is dat we – de consument, de retailer en ook wij als biologische vereniging – af willen van plastic verpakkingen. Er komen meer suikerriet schaaltjes, bijvoorbeeld bij trostomaten. Bij komkommers is er vraag naar banderol, hoewel de komkommer in plastic langer houdbaar is. Die trend naar plasticvrij is enkele jaren ingezet, maar lijkt door de coronacrisis een beetje afgenomen.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie: 
Coert Lamers
Nautilus Organic
clamers@nautilusorganic.nl  
www.nautilusorganic.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven