OTC start biologisch pompoenenproject

Naast oranje pompoenen uit Argentinië, Israël en Zuid-Afrika heeft OTC Organics hun assortiment uitgebreid met bio-pompoenen uit Colombia. In 2016 verkenden zij de mogelijkheden om in dit land bio-pompoenen te telen. Dankzij het zonnige klimaat, de regenval tijdens de teeltperiodes en de goede transportmogelijkheden blijkt Colombia uitermate geschikt voor het telen van lekkere bio-pompoenen. Afgelopen week zijn de eerste containers in Nederland aangekomen en OTC Organics is enthousiast over de kwaliteit en het uiterlijk ervan.

Proefprojecten
In 2016 is OTC Organics gestart met een proef in 3 verschillende regio's onder begeleiding van product development manager Alexander Restrepo. De telers startten het project met geselecteerde pompoenpitten op verschillende kleine oppervlakten. Dankzij zijn agrarische achtergrond was Alexander in staat om de telers verschillende teelttechnieken aan te leren. Op basis van de uitkomsten hebben ze een teler geselecteerd die al jaren ervaring heeft met het telen van bio-limoenen. Zijn teeltgebied bevindt zich in het zuiden van Colombia op 600 m boven de zeespiegel. De eerste pompoenoogst was van goede kwaliteit en dit gaf de doorslag om het project voort te zetten. In maart 2018 ontving OTC Organics de eerste container met bio-pompoenen in hun magazijn in Poeldijk, Nederland. De eerste containers werden gebruikt voor semi-commerciële proeven. Nu is de laatste stap van commerciële ladingen voor een breder publiek.

Joint Venture met Equilibria
OTC Organics gelooft 100% in de potentie en voordelen van Colombiaanse pompoenen. De kwaliteit is stabiel, de weersomstandigheden zijn gunstig voor de teelt en de food-print van het product is zeker lager dan die van andere landen. Daarom heeft OTC Organics een joint venture opgezet met Equilibria voor de ontwikkeling van de teelt en voor de export en distributie naar Europa. Equilibria is een Colombiaanse teler van verscheidene gewassen die ernaar streeft levens te veranderen met duurzame tuinbouw en zich op internationale markten wil richten via een 100% verticaal geïntegreerd bedrijfsmodel. Zowel OTC Organics als Equilibria zagen potentieel in de bio-pompoenen. Bovendien vonden ze onderweg een gemeenschappelijke filosofie in de manier van zakendoen van beide bedrijven en dat maakte het gemakkelijk om zich in dit pompoenpartnerschap te storten.

Aankomsten en kwaliteit
Juan Pablo Duque, CEO van Equilibria: "De eerste containers zijn in Nederland, iets later dan we hadden verwacht, maar het is een vruchtbaar leerproces geweest. Het belangrijkste aspect van deze eerste proef is dat de kwaliteit en het uiterlijk van de pompoenen geweldig zijn. Volgend jaar komen we sterker en met meer aanbod terug om onze plaats op de markt te veroveren."

Bij OTC Organics, meent Alexander Restrepo, zijn er enkele punten die verbeterd moeten worden, maar die zijn al ontdekt en er wordt een strategie ontworpen om deze voor het volgende seizoen op te lossen. Alexander: "Het is een kwestie van de expertise in huis halen en bij een eerste proef gaat niet alles meteen van een leien dakje."

Toekomstplannen
Het plan van OTC Organics en Equilibria is om voor het nieuwe seizoen de arealen te vergroten en klanten te blijven veroveren met Colombiaanse bio-pompoenen. "We zijn er zeker van dat onze afnemers blij zullen zijn met het product en de mogelijkheid om een ander land van herkomst van pompoen aan hun portfolio toe te voegen."

Voor meer informatie:
Alexander Restrepo
OTC Organics
alexanderrestrepo@otcorganics.com 
otcorganics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven