Tulipsgreen gaat de uitdaging aan met bio-tulpenbollen

"Het is een kwestie van een lange adem"

Tholen - Tulipsgreen in Ens teelt sinds vorig jaar biologische tulpenbollen. Waar ze begonnen zijn met 0,5 hectare, staan de tulpen nu op in totaal 4,5 hectare land in bloei. Voor zover ze nog niet gekopt zijn tenminste. "De eerste bloemkoppen zijn er al weer af. Dit doen we zodat de energie niet meer naar de tulp, maar naar de bol gaat", vertelt Anja Hoorweg namens Tulipsgreen.

De bloembollenmarkt is hoofzakelijk ingericht op gangbare bollen, dit maakt de afzet van bio-bollen extra uitdagend. Ze zijn er bij Tulipsgreen van overtuigd dat er echt plek moet zijn voor biologische bollen. "Het is een kwestie van een lange adem, maar we zien hier zeker toekomst in. De markt voor biologische bollen is totaal anders dan voor gangbaar. We zijn nu al vanaf november, december bezig met het zoeken van afnemers voor onze bio-bollen en hebben inmiddels ongeveer de helft verkocht. We hebben nog wel wat opties over, zo hebben we nu veel contact met pluktuinen. En wat te denken van groene hoveniers? Het zou mooi zijn als we er nog meerdere afnemers bij kunnen krijgen, waar we iets grotere aantallen kwijt kunnen."

Jochem en Peter

Waarom ook biologisch?
Tulipsgreen is het bedrijf van neven Peter Leijten (de partner van Anja) en Jochem Stengs. Zij zijn hun gangbare bedrijf Stengs & Leijten vijftien jaar geleden op 10 hectare gestart en hebben dit steeds verder uitgebouwd. Nu is 80 hectare van henzelf en 20 hectare loonwerk. Waarom hebben ze besloten om ook biologisch te gaan telen? "De maatschappelijke discussie over gewasbeschermings-middelen wordt feller. Wij vragen ons af hoe houdbaar het systeem is en wilden ons niet afhankelijk opstellen, maar prefereren de pro-actieve aanpak. We hopen het bio-areaal geleidelijk aan verder te kunnen uitbreiden. Het zou erg mooi zijn om ieder jaar meer biologische bollen te kunnen gaan telen."

Hoe vergaat het ze als (gedeeltelijk) bio-bloembollenteler? "Omdat we op een zandgrond werken, valt het tot nu toe allemaal erg mee. We kunnen laat planten en vrijwel altijd met een brander het land op. Qua weer zijn de omstandigheden tot nu toe ook gunstig kijkend naar de Botrytis-schimmel, ofwel vuur. Deze schimmel houdt van warm en vochtig weer. De vooruitzichten zijn echter niet zo gunstig, het is spannend of we het gewas ook dan gezond kunnen houden."

De Columbus

10 soorten
Gangbaar telen Peter en Jochem 40 tot 45 verschillende soorten. Bij Tulipsgreen staan op dit moment 10 verschillende soorten biologische tulpenbollen in het veld. "De roze/witte Siesta bijvoorbeeld. En de leliebloemige tulp Ballerina. Deze wat puntige tulp ruikt heel lekker. Het is een zeer uniek oud ras. De Chato en Columbus zijn beide zogenaamde dubbele tulpen. Er is momenteel heel veel vraag naar deze bijzondere tulpen. Wel zijn deze gangbaar al moeilijk te telen, laat staan biologisch... Wanneer ze vol in de bloei zijn, worden de bloembladeren tijdens een regenbui al snel te zwaar. Dan vallen de koppen naar beneden en daardoor kan het gewas eerder gaan smetten." De andere soorten zijn Grand Perfection, Ingens, Novi Sun, Ronaldo, Royal Virgin en Tineke van der Meer. "Volgend jaar komt hier in ieder geval nog de Witte Rebel bij."

De Tineke van der Meer-tulpen

Voor meer informatie:
Tulipsgreen
Enserweg 28
8307 PM Ens
+31 (0) 6 57589137 (Peter)
+31 (0)6 22904414 (Jochem)
info@tulipsgreen.nl 
www.tulipsgreen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven