Biologisch akkerbouwer Anne-Willem Maris:

"Beregenen is vaak nodig, maar ik probeer het zo veel mogelijk te voorkomen"

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat voldoende zoet water geen vanzelfsprekendheid meer is. In de rubriek Elke druppel telt van ZLTO bezoeken vertellen ondernemers over de manier waarop ze investeren in maatregelen om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende zoet water is.

"Het voorkomen van droogte gaat eigenlijk niet", zegt Anne-Willem Maris, biologisch akkerbouwer in Oudemolen. Hij heeft daarom de beregeningscapaciteit verhoogd en hij probeert zorgvuldig om te gaan met de bodem. Bijvoorbeeld door het gehalte organische stof op peil te houden en het land ondieper klaar te leggen waardoor het minder snel uitdroogt. "Beregenen is vaak nodig, maar ik probeer het zo veel mogelijk te voorkomen."

Volgens Anne-Willem is het belangrijk om te leren van elkaar. "Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik probeer te leren van de werkwijze van collega’s die niet kunnen beregenen. Maar elk jaar is het weer anders, dus het blijft een zoektocht."

Elke druppel telt
Na drie kurkdroge zomers is iedereen doordrongen van de noodzaak om zuinig om te gaan met grondwater, drinkwater en oppervlaktewater. Boeren hebben een deel van de oplossing. Al ruim 20 jaar worden in Brabant door boeren gestructureerd watermaatregelen genomen onder regie van ZLTO. Door in Brabant samen met bedrijven, inwoners, boeren, natuur-  en milieuorganisaties en de provincie manieren te vinden om méér water langer vast te houden en minder water te gebruiken, zorgen de betrokken partijen samen voor een betere verdeling van water voor mens, dier en natuur. 

Om meer bekendheid te geven aan elkaars activiteiten heeft ZLTO het initiatief genomen voor de actie 'Elke druppel telt'.

Voor meer informatie: www.elkedruppeltelt.nl 

Bron: ZLTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven