Krist Hamerlinck, Eco Veg:

"Moeizame start biologisch kasgroentenseizoen met uitzondering voor tomaten"

Tholen – Het biologisch kasgroentenseizoen is weer aan het losbreken. “In januari hebben we alles opgeplant en inmiddels begint de productie goed op gang te komen”, vertelt Krist Hamerlinck van Eco Veg. “De tomatenverkoop loopt voorspoedig, maar voor de overige producten gaat de afzet best moeizaam en dit gecombineerd met de lager dan verwachte productie door het koudere weer zorgt voor mopperende telers.""Bovendien loopt de biologische bestrijding door het koudere weer best moeizaam. In andere jaren worden we geholpen door de natuur via de invlieg van lieveheersbeestjes of zweefvliegen. Nu is het gewoon nog te koud en moet er extra bio uitgezet worden om alles in evenwicht te krijgen. Zeker bij de aubergines gaat het dit jaar best moeilijk en is er al voor 2 euro/m² aan luisbestrijders uitgezet met wisselende resultaten. Al bij al is de biologie nu onder controle maar als je dan aubergines van een klant terugkrijgt omdat er enkele vervellingshuidjes terug te vinden zijn van bladluizen dan vraagt een mens zich soms af of hij wel de goede keuzes maakte om voor bio te kiezen. Het acceptatieniveau van de bio-klant is er wel om kleine afwijkingen te tolereren maar niet meer van de keurmeesters van de supermarkten. Dat hoort er niet op dus retour met die handel", aldus Krist. 

Eco Veg sorteert, verpakt en verkoopt naast eigen productie ook product van derden. "Omschakelende telers worden geconfronteerd met de verplichte teeltwisseling en hebben daardoor meerdere sorteer en verpakkingsmachines en dus vooral veel ruimte nodig; iets wat mono-telende gangbare tuinders niet hebben", vervolgt Krist. "Hiervoor heeft Eco Veg dus de oplossing."

"Paprika’s en puntpaprika’s worden in bulk bij ons aangeleverd en hier gesorteerd en verpakt op maat van de klant. Onlangs namen we een nieuwe weeginstallatie in gebruik die de verpakkingssnelheid voor zoete puntpaprika en per 2 stuks verpakte aubergines sterk de hoogte liet gaan. Aubergines worden veel verpakt op een schaaltje van 2 stuks 500 gram. Met deze verpakkingsmachine hebben we bovendien veel minder overgewicht waardoor we tot wel 4-5 % ingewicht sparen en het werk is minder belastend. Iets waar ook ons personeel ons dankbaar voor is. Iedereen tevreden dus", besluit Krist. 

Voor meer informatie:
Krist Hamerlinck
Eco Veg
Stoepestraat 5a
9960 Assenede
+32(0) 486 166 606
info@ecoveg.be     
www.ecoveg.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven