Karanjin opgenomen in analyses

Vanaf deze week zal Groen Agro Control het actieve ingrediënt Karanjin analyseren in de multi-residu screenings methode. Het is een antwoord op de recente eis van de belangrijkste supermarktketens en tussenpersonen. Er is momenteel geen toelating van Karanjin in de EU en een MRL van 0.01 mg/kg wordt dus toegepast. 

Karanjin is een furanoflavonol, een soort flavonoïde. Flavonoïden zijn een uitgebreide groep stikstofvrije organische verbindingen die wijdverbreid zijn in het plantenrijk. Het wordt verkregen uit de zaden van de karanjaboom, een boom die in het wild groeit in India. Karanjin is een acaricide (tegen teken en mijten) en ook algemeen insecticide. De werking van deze stof in de grond is dat het er voor zorgt dat Ammonium minder goed wordt omgezet naar Nitraat.

Niet toelaatbaar
Wat de wettelijke status betreft, is de werkzame stof momenteel niet als pesticide in de EU geregistreerd. Daarom zou de toepassing van een default-MRL van 0,01 mg/kg. 

De juridische beoordeling van de werkzame stof in de biologische landbouw riep ook vragen op, aangezien bijvoorbeeld het gebruik van plantenextracten (als bladmeststoffen of plantenverrijkers) in de biologische landbouw in principe is toegestaan.

Wat de toxicologische evaluatie betreft, is er momenteel geen ARfD- of ADI-waarde (aanvaardbare dagelijkse inname) bekend aan de hand waarvan de in geval van detectie verkregen waarden kunnen worden beoordeeld.

Het feit dat de oorsprong, biologisch of chemisch, niet kan worden onderscheiden, heeft er echter toe geleid dat, zoals in het geval van de Matrine-kwestie, de distributieketens hebben besloten de invoer van groenten en fruit met residuen van deze werkzame stof te verhinderen, ten einde de consument te beschermen, terwijl de juridische situatie wordt opgehelderd.

Voor meer informatie:
Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
+31 (0)15 2572511
www.agrocontrol.nl
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven