Veilig proeven kan tijdens 'Walk Through'

Vlielander Kaasbunker maakt nu ook biologische blauwader van schapenmelk

De Vlielander Kaasbunker is gevestigd in een voormalig drinkwaterbunker van Vlieland. Naast de zeewierkaas en bunkerkazen richt kaasmaker Nils Koster zich sinds enkele jaren op het maken en affineren van blauwschimmelkazen. Reden? "Nederland heeft fantastische biologische melkveehouders, van de melk worden de mooiste biologische kazen gemaakt. Maar willen we een blauwschimmelkaas, dan moet die ineens uit Frankrijk, Italië of een andere uithoek van Europa komen. Waanzin!", aldus Nils.

Hij is begonnen om samen met kaasmakerij Kaaslust een mooie ambachtelijke Nederlandse blauwader te ontwikkelen. In eerste instantie is er begonnen met het ontwikkelen van een blauwschimmel van koemelk. Deze begint zijn weg naar de consument inmiddels goed te vinden. Winkeliers en groothandels staan er voor in de rij. Eind vorig jaar is er een geitenmelk variant gepresenteerd. Ook deze wordt zeer gewaardeerd. Vandaar dat het tijd was voor de volgende stap om het trio compleet te maken: een variant van schapenmelk. Een echte kaas voor de liefhebbers. Biologische schapenmelk is kostbaar en het maken van blauwader komt erg nauwkeurig. Niet eenvoudig maar dat maakt de uitdaging des te groter.

Na productie worden de kazen handmatig gezouten, geprikt en liggen ze op stro te rijpen in de kaasbunker. Het resultaat is een mooie volle kaas, bond geaderd met een milde schimmel.

Het is momenteel erg lastig om nieuwe producten aan het publiek te presenteren. Daarom organiseert de Vlielander Kaasbunker komende weekenden een 'Walk Through'. Publiek kan via een eenrichtingsverkeer wandelpad, buiten, met 1,5 meter, veilig de kaas komen proeven. Dagen en tijden staan op de website www.zeewierkaas.nl

Speciaalzaken die deze kaas willen verkopen kunnen zich rechtstreeks tot de producent wenden via info@zeewierkaas.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven