AGF-schap Marqt nu volledig biologisch

Tholen - Vanaf de laatste week van maart bestaat het gehele AGF-assortiment bij Marqt uit biologische producten. Vlak voor Pasen was elk On the way to PlanetProof product vervangen voor een product met een biologisch certificaat.

Als eerste Nederlandse supermarkt was Marqt On the Way to Planet Proof gecertificeerd. Vrijwel alle groenten en fruit hadden dit certificaat. Alleen enkele exoten die niet met dit certificaat te verkrijgen waren, kwamen van de conventionele teelt. De volgende stap is een volledig biologisch assortiment.

"Die overgang is stap voor stap gegaan," vertelt categorie manager Nico Bart. "Sommige producten, met name de exoten, vergden wat meer tijd. De grootste moeilijkheid is de rijpheid van producten. Denk aan avocado en mango. Er was een biologische ananas beschikbaar, maar die was klein, van binnen hard en miste smaak. We hebben met onze leverancier gezorgd dat we nu een product in de schappen hebben met een hogere kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de avocado's. Die wil je niet keihard in de winkel hebben liggen zodat het thuis nog veel tijd nodig heeft om te rijpen. Maar ready-to-eat, want de meeste klanten gebruiken de avocado meteen. Gelukkig is avocado een groot product met een hoge rotatie. Daardoor kun je het makkelijk rijp aanbieden, zonder problemen in de keten te krijgen." 

Seizoenen
Verder vergde het formaat van producten hier en daar wat uitdaging. "De maatsortering is bij biologische producten iets lastiger dan bij On the way to PlanetProof en conventioneel. Een andere uitdaging binnen biologische producten zijn de seizoenen. Conventionele asperges heb je eerder in het schap. De biologische kwaliteit heeft wat langer de tijd nodig. In de gangbare teelt wordt de natuur een handje geholpen, bijvoorbeeld door verwarmde bedden." 

Verpakking
Andere producten gingen makkelijk, zoals champignons en kruiden. Daar lagen de biologische varianten al eerder van in het schap. Voor andere producten moest er alleen een nieuwe verpakking worden gevonden. "We hadden voorheen een bucket van 500 gram voor snacktomaten. Die verpakking is er nu ook voor de biologische tomaten." Voor de aardbeien werd gekozen voor het ras Calinda.

Stap voor stap
De AGF-afdeling is de eerste afdeling die geheel biologisch is. In de andere categorieën is die omschakeling nog in volle gang. "We zijn in alle categorieën druk bezig om zoveel mogelijk om te schakelen naar biologisch. Met name in de kruidenierswaren zijn al heel grote stappen gezet."

De reacties van klanten vallen Nico mee. "Door de hogere kosten en lagere opbrengsten zijn biologische producten wat duurder. Die prijsbarrière leeft onder onze klanten veel minder dan ik had verwacht. Wellicht heeft ook de coronacrisis gezorgd voor ander consumentengedrag." Volgens Nico weet de Marqt-klant nu beter waar hij aan toe is. "Nu alles biologisch wordt, is voor onze klanten helderder waar Marqt voor staat." 

Voor meer informatie: www.marqt.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven