Bodem en bioreactor samen voor betere biologische puntpaprikateelt

Is het mogelijk een zoete puntpaprika in biologische grondteelt gezonder, weerbaarder en beter stuurbaar te maken? En ook nog een productieverhoging te realiseren? Dat gaat Van der Knaap onderzoeken in het eigen innovatiecentrum 'de Kas'.

Daar is een proef gestart met twee rassen zoete puntpaprika’s in de vollegrond. In deze proef wordt geteeld op de gebruikelijke wijze met compost en organische voeding die door het bodemleven beschikbaar wordt gemaakt. Dit wordt aangevuld met biologisch Ca(NO3)2 op de momenten dat het gewas daar behoefte aan heeft. 

Proefopzet
In Europa vindt de biologische teelt onlosmakelijk met de ondergrond plaats. Om die reden heeft het R&D-team van Van der Knaap in deze proef het beste van twee werelden bij elkaar gebracht: de mineralisatie van organische voeding en compost in de bodem, aangevuld met door bacteriën gemineraliseerde stikstof uit de bioreactor (OWS). Het onderzoeksteam wordt ondersteund door biologisch teeltconsultant Wim van Marrewijk.

In deze grondteelt zijn de beschikbaarheid en opname van voornamelijk nitraatstikstof afkomstig van verschillende bronnen die elkaar goed kunnen aanvullen. Een deel van de benodigde voeding is afkomstig uit een mengsel van Groencompost gemengd met Mulchcompost die aan de bodem is toegevoegd. Aanvullend zal een voedingsoplossing met een lage EC van voornamelijk nitraatstikstof, afkomstig van de gepatenteerde bioreactor, toegevoegd worden. Dit kan zowel via druppelbevloeiing als met de regenleiding.

Proefverloop
Eind januari zijn beide rassen geplant. De eerste weken hebben de planten hun ankerwortels in de diepere grondlaag gemaakt en is er een goed evenwicht ontstaan met de biologische bestrijders. De compost is de grond ingetrokken en stimuleert het bodemleven.

Sinds een paar weken ontvangen de planten voedingswater uit de bioreactor met een basis van stikstof. Hierbij houden de onderzoekers een scherpe blik op de EC-waarden. Gedurende de proef worden regelmatig plantsap-analyses uitgevoerd, waarmee de invloeden van het voedingswater exact gemeten kunnen worden.

Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
www.vanderknaap.info
vdk@vanderknaap.info   
+31 174 296606 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven