"Minder afkeur aan het eind van de rit bespaart kosten en milieu"

Niels Martha nieuwe directeur Eurofins Zeeuws-Vlaanderen

Niels Martha (43 jaar) is per 1 mei gestart als directeur van Lab Zeeuws Vlaanderen (LZV) en AGF-expertisecentrum. Daarnaast blijft hij óók de directeur van Eurofins LabCo in Barendrecht. Beide laboratoria onderzoeken dagelijks duizenden monsters in dierenvoeding, grondstoffen, (baby)voeding, zuivel, vlees, vis  op kwaliteit en veiligheid. De nieuwe directeur heeft de ambitie vroeger in de keten te testen zodat er aan het eind van de rit minder afkeur is.

Eurofins Barendrecht richt zich primair op diervoeding en voedselingrediënten die binnen komen in de Rotterdamse Haven. Eurofins Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen in Graauw focust zich met name op groenten en fruit die uit omliggende landen en Nederland worden aangeleverd.

Beide laboratoria zijn onderdeel van de Eurofins Benelux divisie. Duizenden producten worden dagelijks in de beide labs getest op o.a. mycotoxinen, pesticiden, dioxines, MOSH MOAH en 3-MCPD. In totaal werken in beide labs 150 mensen.

Nauwer samenwerken
Niels Martha is 43 jaar en werkt 1,5 jaar als directeur van Labco in Barendrecht. Met een opleiding als chemicus en veel ervaring als labmanager kent hij de wereld van de testing door en door. Met de komst van een gezamenlijke directeur gaan beide labs nauwer samenwerken en meer investeren in pro-actief advies aan de handelaren en producenten van voedsel.

Totaaloplossing
Directeur Martha wil producenten, handelaren en retailers een totaaloplossing bieden; vanaf de kwekerijen en plantages in het land van herkomst tot het testen aan het eind van de rit. Op deze manier worden producten niet pas in de supermarkt afgekeurd en is een recall niet nodig. Zo worden nodige kosten en belasting op het milieu bespaart. Onveilige voedelsituaties kunnen vaak namelijk al veel eerder worden opgespoord. Juist daarom gaat Eurofins aan de slag met pro-actieve advisering bijvoorbeeld op de plantages en kwekerijen zelf en met het maken van risico-analyses en monitoringsplannen om producenten, handelaren en retailers grip op de keten te bieden.

Nauwkeurig meten
Meetapparatuur en -methoden worden steeds nauwkeuriger. Essentieel, want de wettelijke normen worden strenger en bepaalde keurmerken (zoals biologisch) willen zelfs bovenwettelijk streng keuren.

Niels: "Eurofins is als wereldwijd werkend netwerk van laboratoria in staat om constant te investeren in de laatste state-of-the-art apparatuur en in opleidingen van medewerkers en ontzorgt daarmee haar klanten met de laatste kennis en ontwikkelingen. Zo kan een producent snel en live de meest betrouwbare resultaten inzien via e-portals en smartphone apps. Klanten zijn niet alleen op zoek naar analyseresultaten, maar ook naar kennis en de beste oplossingen voor hun situatie. Dat kan ook door gerichter en slimmer te analyseren, alleen waar dat nodig is. Het Eurofins laboratorium in Barendrecht en in Graauw bieden daarom ook food safety consultants aan, die kwaliteitsmanagers echt ontzorgen dankzij hun kennis van wet- en regelgeving van voedselveiligheid, snelheid in de keten, kosten besparen, duurzaamheid en efficiënter leveren en produceren."

Voor meer informatie:
Eurofins
www.eurofinsfoodtesting.nl
sales-food-NL@eurofins.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven