Biologische varkenshouder Maron van de Plas:

"Het is fijn dat je zelf niet elke keer opnieuw het wiel hoeft uit te vinden"

"In 2020 schakelden we met onze varkenshouderij over van regulier naar biologisch. Een hele stap! Gelukkig kregen we vanuit vele hoeken hulp bij deze grote verandering. Van onze familie, De Groene Weg en vooral ook van de andere boeren. De boeren van De Groene Weg staan altijd klaar voor elkaar. En dat heeft ons enorm geholpen!" Maron van de Plas is biologische varkenshouder. In een blog schrijft ze over haar lidmaatschap van de leveranciersvereniging De Groene Weg.

"Zelf kom ik niet van ‘de boer’. Tijdens mijn studie Food-Innovation aan de HAS-hogeschool ontmoette ik Gerrit, mijn vriend. Zo rolde ik uiteindelijk in het boerenleventje. Sinds een paar jaar werk ik met mijn schoonfamilie op de boerderij. In 2020 verhuisden we de boerderij van Boekel naar Boerdonk en schakelden we over naar biologisch. Gerrit besloot tijdens zijn studie dat hij wel boer wilde worden, maar dan op een andere manier. Biologisch boeren sprak ons aan, omdat er op die manier meer toekomst in de boerderij zou zitten én natuurlijk omdat het beter is voor de dieren. We gingen er vol voor en sindsdien gaat mijn schoonvader Geert-Jan voornamelijk over de vleesvarkens en Gerrit en ik richten ons op de zeugenhouderij."

Hulp
"Tijdens zo’n omschakeling is het natuurlijk belangrijk dat je goed wordt begeleid. Het is een behoorlijke verandering en wennen aan die verandering gaat niet van de ene op de andere dag. Gelukkig is de begeleiding vanuit De Groene Weg goed geregeld. Jan Leeijen – aanspreekpunt voor de boeren – kwam tijdens de verbouwing vaak bij ons langs om te adviseren en ons op weg te helpen bij het vermarkten van de (toekomstige) biologische varkens. Hadden we een vraag, dan hoefden we maar te bellen of te appen en Jan kwam langs. En nog steeds zijn Jan en zijn collega’s erg betrokken bij onze boerderij."

Leveranciersvereniging
"Als boer van De Groene Weg word je automatisch lid van de leveranciersvereniging. Deze vereniging is vele jaren geleden in het leven geroepen om de boeren meer in verbinding met elkaar te laten staan. Je weet immers dat iedere boer hetzelfde proces als jij heeft doorlopen. Dat schept een band! En het is fijn dat je zelf niet elke keer opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Normaal gesproken is er één keer in de drie maanden een vergadering. Tijdens die vergadering kun je bijpraten en vragen stellen, maar ook is er ruimte om tips te geven en nieuwe ideeën op te doen. Door corona hebben de vergaderingen al een poosje niet meer plaatsgevonden, dus daarom is er een besloten Facebookgroep opgericht. Hopelijk kunnen de vergaderingen ook snel weer live plaatsvinden."

Lopende zaken
"De zaken die we bespreken in de leveranciersvereniging lopen heel erg uiteen. Denk bijvoorbeeld aan een boer die de mest niet kwijt kan. Je kunt dit dan gewoon delen in de groep: grote kans dat er iemand met een oplossing komt. Of een nieuw soort speelgoed voor in de stal… dat is natuurlijk ook érg leuk om te delen. Alles in het belang van de dieren! Het is fijn om kleine en grote dingen met elkaar te kunnen delen. De boeren weten elkaar goed te vinden. Via vergaderingen en Facebook, maar ook daarbuiten. Het wordt steeds meer een gewoonte om kennis en advies met elkaar te delen."

Bezig blijven
"Tussen de boeren onderling hangt een prettige en gemoedelijke sfeer. Ik denk soms dat dat te maken heeft met de afzet en meer zekerheid die je bij De Groene Weg hebt. Dat geeft rust en vertrouwen. Voor de komende tijd willen we ons als boeren nog wat meer in the picture zetten. We zijn tenslotte een belangrijke schakel binnen de keten en mogen dat best uitdragen. Daarom hebben we sinds kort een aantal boeren-ambassadeurs benoemd, die zich wat meer laten zien aan consumenten. Bijvoorbeeld via social media. Ook ons bedrijf is daar onderdeel van: Van Veen biologische varkens. We willen uitdragen waar we mee bezig zijn én hopen zo ook de andere boeren te stimuleren zich meer te laten zien aan de buitenwereld. Je merkt het: als boeren van De Groene Weg gaan we elke dag verder… voor elkaar."

Bron tekst en foto's: De Groene Weg

Voor meer informatie: www.degroeneweg.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven