Bio-merk nieuwe stap voor Heerlijk uit de streek

"Hoe harder het gaat, hoe meer jongeren we kunnen helpen"

Tholen - Heerlijk Biologisch is het nieuwe bio-merk van het in Zwolle gevestigde bedrijf Heerlijk uit de streek. In het 'prikkelarme' bedrijf vult een groep jongeren met afstand van de arbeidsmarkt biologische thee, cakemixen, broodmixen en soepmixen af. "Ik ben heel blij dat we samen met de jongeren een assortiment mogen vullen met het groene blaadje op het etiket", vertelt onderneemster Bianca Bastiaan.

De biologische mixen voor chocoladecake, notencake, rozijnenbrood en stroofwafelcake

Nadat Bianca in 2014 thuis kwam te zitten met een burn-out, pakte ze haar oude baan als buschauffeur weer op en ging ze op zoek naar een manier waarop ze zelf voedingsmiddelen kon gaan ontwikkelen. Met haar eigen boerderijtje als inspiratie, ging ze in augustus 2019 over op een eigen merk en liet een goede kennis een op haar boerderijtje geïnspireerd logo maken.

En hiermee maak je eenvoudig biologische bonensoep of erwtensoep.  

Dat werd een succes. Het werd drukker en drukker en de uurtjes op de bus werden minder. In juni vorig jaar kreeg Bianca de kans om een biologische boerderijwinkel te ondersteunen bij de doorstart. "Ik heb deze uitdaging met beide handen aangepakt. Het leek mij goed voor mijn eigen ontwikkeling om alle aspecten te hebben beleefd. Als producent is het belangrijk om te weten wat de klant zoekt. Ik had een week de tijd om van 1 schap een complete winkel te maken. Hiervoor heb ik contact opgenomen met Voets Specialiteiten en binnen één week werd er voldoende geleverd om de schappen te vullen."

Bianca Bastiaan en Bram Voets

Intussen kwamen er bij haar eigen bedrijf meer en meer aanvragen binnen. "Toen heb ik Voets Specialiteiten gevraagd of zij de verkoop en distributie van mijn concept wilden verzorgen. Daarop volgden tal van gesprekken. We maakten afspraken over onder meer het wijzigen van de uitstraling en de stap naar biologische productie. Ik ging weken non stop aan de slag om antwoord te krijgen op de vraag hoe ik mijn bedrijf op een verantwoorde manier kon laten groeien." Daarvoor was ook een grotere werkruimte nodig. "Deze zoektocht had heel wat voeten in de aarde, maar we zijn erg tevreden over de huidige locatie."

Prikkelarm bedrijf
Voor de productiekant ging Bianca de samenwerking aan met Sven, die ze bij de boerderijwinkel had leren kennen. "Sven was daar coach voor jongeren met autisme. Hij wilde er meer ondersteunen, maar had er geen werk voor. Het werk wat hij doet is prachtig om van dichtbij mee te maken. Het zien groeien en ontwikkelen van deze jongeren is onvoorstelbaar mooi. Vooral omdat het soms ontzettend moeilijk is om plek te vinden die aangepast is op deze groep. Bij veel bedrijven is de werkdruk te hoog, zijn er teveel geluiden, werken er teveel mensen op een kleine ruimte. De jongeren hebben sturing nodig en een plek waar ze begrepen worden. Ik was bereid dat risico te nemen en mensen een kans te geven door er simpelweg voor ze te zijn."

Op Bianca's vraag 'Ik heb werk, wil jij coachen?', kwam al snel reactie. "Samen met Sven is ons nieuwe pand dan ook ingericht op basis van werken met participanten vanuit het doelgroepenregister, 'prikkelarm' dus. Hier is ook Wilma van Vilsteren actief bij betrokken. Zij runt leer-werkboerderij De Huppe in Zwolle Zuid en wil graag jongeren, die iets meer begeleiding nodig hebben, coachen naar werk tot ze het zelfstandig kunnen. Haar jongeren, van de boerderij, die meer kunnen dan dagbesteding kunnen doorstromen naar mijn bedrijf maar toch Wilma blijven zien. Een vast punt. Wilma coacht zowel de jongeren als Sven en mij."

Skal-keurmerk
Een paar maanden geleden heeft Heerlijk uit de streek ook het zo gewenste Skal-certificaat gekregen. "Door de groei dankzij de exclusieve samenwerking met Voets Specialiteiten werd het mogelijk om voor het bio-keurmerk te gaan. Ik ging me verdiepen in wat er allemaal nodig was om deze stap te kunnen maken. Gaandeweg die zoektocht kreeg ik steeds meer respect voor de ondernemers die biologisch produceren. Het is een keurmerk dat de lat hoog legt." Meteen na het eerste officiële bezoek van een Skal-inspecteur werd duidelijk dat de certificering slechts een kwestie van tijd zou zijn. "Ik was ontzettend zenuwachtig, maar de beste man is 3 uur bij ons geweest en heeft al onze vragen kunnen beantwoorden. En wat bleek: ik kon aan de eisen voldoen! De vlag ging uit en in de avond werd er getoast. De volgende dag echter zijn we snel aan de gang gegaan om aan alles te voldoen. Het resultaat? Een prachtig assortiment gevuld met biologische grondstoffen en verwerkt op de juiste manier."

Bianca is erg blij met waar Heerlijk uit de streek nu staat. "De eerste weken waren hectisch. Nu twee maanden verder, begint iedereen zijn plekje te vinden en is het elke dag geweldig. We hebben de afgelopen tijd heel veel zakjes afgevuld en de eerste leveringen zijn een feit. En: hoe harder het gaat, hoe meer jongeren we kunnen helpen. Samen met Voets Specialiteiten kijken we al naar uitbreiding van het assortiment voor einde jaar. Wat dat gaat worden blijft nog even een verrassing."

Voor meer informatie:
Bianca Bastiaan
Heerlijk uit de streek
Telfordstraat 34
8013 RM Zwolle
+31 (0)6 81173824
info@heerlijkuitdestreek.nl 
www.heerlijkuitdestreek.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven