Uitbreiding van de biologische fruitteelt in de Belgische Fruitveiling

"Biologische QTee mooie aanvulling op het areaal Conference-peren"

De biologische fruitteelt blijft in de Belgische Fruitveiling gestaag groeien. Elk jaar zijn er nieuwe telers die de stap zetten en hun bedrijf omschakelen. Verwacht wordt dat deze trend ook in de volgende jaren zal aanhouden.

Peren
Uit de recente areaalenquête in het voorjaar bij de telers van BFV blijkt dat er vooral instroom is van conventionele perentelers die de laatste jaren omschakelden. "Dit is in België, gezien de traditie met de teelt van Conference niet te verwonderen", verklaart Gunther De Vadder.

Naast Conference werd er ook gestart met de teelt van Bio QTee. "Deze mooi gebloste peer leent zich zeer goed voor de biologische fruitteelt en kan hierdoor zonder twijfel een mooie aanvulling worden van het areaal Conference-peren."

Kersen
Daarnaast starten nu ook enkele telers met de biologische teelt van zoete kersen. "Zoete kersen biologisch telen blijft een ambitieuze uitdaging maar, dankzij de nodige ondersteuning vanuit het onderzoek (pcfruit Sint-Truiden) en de voorlichting zal dit zeker lukken", zegt Gunther. De hoofdrassen zijn, net als in de gangbare teelt, Kordia en Regina. "De eerste biologische kersen van de BFV zullen vanaf eind juni ter beschikking komen. Qua vraag is er zeker geen probleem. Enkele andere kersentelers zitten nog in de omschakelingsfase. Verwacht wordt dan ook dat de aanvoer van bio kersen gedurende de eerstvolgende jaren sterk zal toenemen."

Natyra
Tenslotte breidt het areaal van het appelras Natyra verder uit. Er komen nieuwe aanplantingen en er werden de laatste jaren verschillende percelen omgeënt met dit nieuwe ras. "Er wordt dan ook van deze appel (zowel door de telers als door de handel) zeer veel verwacht. Vooral zijn uitzonderlijke smaak, zijn goede bewaareigenschappen en zijn uitstalleven wettigen deze verwachtingen. De telers beseffen dat ze aan de groei en de productiviteit van dit ras de volgende jaren zullen moeten werken, maar ook hier kan het onderzoek (vanuit pcfruit Sint-Truiden en de proeftuin in Randwijk) heel wat ondersteuning bieden."

Ontwikkeling van het areaal Bio Conference, Bio QTee, bio kersen en biologische Natyra (in BFV) in hectares

  Bio Conference Bio QTee Natyra Bio kersen
2018 35.40 2.75 3.02 0
2019 39.10 2.95 6.08 0
2020 63.42 2.95 10.4 0
2021 73.98 3.25 14.25 3.4

Voor meer informatie:
De Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - België
+32 11 69 34 11
info@bfv.be 
www.bfv.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven