Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-rozenkwekerij heeft eerste keverbank in Nederlandse sierteeltsector

De Nederlandse sierteeltsector krijgt zijn eerste keverbank. Biologische rozenkwekerij De Bierkreek in IJzendijke legt deze schuil- en voedselplek voor insecten aan. Afgelopen vrijdag 30 april vond de openstelling plaats met de aanplant van autochtone inheemse rozenstruiken door Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.

Brenda Horstra opent eerste keverbank in sierteeltsector. (Foto's Monique Nuijten)

Keverbanken zijn verhogingen in het landschap die de boer zelf aanlegt. Op de iets hoger (en dus droger en warmer) gelegen plaats vinden ingezaaide kruiden en grassen een plekje. Op hun beurt dienen ze als schuilgelegenheid en voedsel voor veel insecten (zoals kevers), kleine zoogdieren en vogels. Een aantal vogels profiteert er direct van, zoals de patrijs. De insecten zelf spelen ook een nuttige rol in de sierteelt rondom de keverbank: roofkevers eten andere soms lastige plaaginsecten op.

Een keverbank krijgt extra toegevoegde waarde als er hier en daar een struik staat. Mevrouw Horstra zal op de keverbank een aantal zeer zeldzame inheemse rozensoorten aanplanten, waaronder het duinroosje en de bosroos, die hoge ecologische waarden zullen toevoegen aan de keverbank en de omliggende teeltvelden. “De tuinbranche stimuleert meer aanleg van groen in Nederland, bij voorkeur met inheemse soorten. We ervaren dat consumenten er steeds meer oog voor hebben én er naar vragen. We hopen dan ook met De Bierkreek dat hun voorbeeld meer navolging krijgt”, zegt Horstra.



De biologische rozenkwekerij gebruikt geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en moet het hebben van natuurlijke bestrijders. De uitdaging is de kwekerij zo in te richten, zo biodivers te maken, dat deze natuurlijke bestrijders uit zichzelf komen. Rozenkwekerij de Bierkreek kweekt biologische (tuin-)rozen die verkocht worden aan particulieren, direct vanaf de kwekerij en online via de webwinkel. De laatste jaren heeft de verkoop via tuincentra een vlucht genomen. Op 16 tuincentra in Nederland en België zijn de biologische rozen van de Bierkreek verkrijgbaar. De Bierkreek biedt een compleet pakket: biologische rozen in grote zes liter potten in vijf thematische kleuren, met daarbij behorende banners en heldere informatiebordjes (in meerdere talen).

De keverbank waaide als fenomeen over uit Engeland (‘beetle bank’). Tot nu toe is het mondjesmaat toegepast in enkele landbouwgebieden in Duitsland, België en Nederland, waaronder een aantal in Zeeland en Brabant. In navolging van het INTERREG project 'Partridge', ondersteunt provincie Zeeland de aanleg van keverbanken in Zeeland, waarbij de uitvoering wordt begeleid door Landschapsbeheer Zeeland en Poldernatuur Zeeland.

Voor meer informatie:
Hans van Hage
Biologische rozenkwekerij De Bierkreek
Zevenhofstedenstraat 9
4515 RK IJzendijke
+31 (0)6 12905085
bierkreek@zeelandnet.nl  
www.bierkreek.nl  

Publicatiedatum: