AbL verklaart zich solidair

Duitse bio-telers geven aardappelen weg uit protest tegen inkoopbeleid dennree

Afgelopen dinsdag hebben bio-telers in het Duitse Lüneburg aardappelen weggegeven voor de ingang van een bio-supermarkt van natuurvoedingshandelaar dennree. Met hun protestactie willen ze  aandacht vragen voor het feit dat hun aardappelopslag nog voldoende gevuld zijn met regionale bio-aardappelen voor de Duitse markt, terwijl dennree haar klanten opnieuw importaardappelen uit Egypte aanbiedt. Reeds twee jaar geleden had de 'Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft' (AbL) deze handelswijze van dennree bekritiseerd en hen op de, naar hun idee, onredelijk lage prijzen van de importproducten gewezen.

Claudia Schievelbein, lid van het nationaal bestuur van de AbL, is kritisch over het feit dat de Duitse telers met hun kwaliteitsaardappelen blijven zitten, die deels ook nog in koelmagazijnen opgeslagen moeten worden, terwijl dennree onder de dekmantel van keuzevrijheid aardappelen uit Noord-Afrika aanbiedt. "Dat is geen eerlijke omgang onder marktpartners, waardoor de protestactie van onze collega's bij ons alle begrip krijgt", aldus Claudia.

Claudia, zelf aardappelteler, maakt bovendien duidelijk dat het haar noch om 'aardappelnationalisme', noch om consumentenbetutteling gaat. Het probleem is echter dat Duitse telers aan het einde van het seizoen duurzaam en regionaal geteelde aardappelen weg moeten gooien, terwijl er bij dennree importaardappelen uit woestijnregio's verkocht worden, die met een veelvoud van het Duitse waterverbruik en veel langere transportafstanden geteeld werden.

"De onvrede onder de collega's is des te begrijpelijker aangezien dennree jaar na jaar opnieuw op deze wijze handelt. En: er bestaat sinds meer dan tien jaar een vereniging van bio-aardappeltelers, die er in de conventionele levensmiddelenhandel succesvol voor strijdt om niet zo behandeld te worden."

Voor meer informatie:
www.dennree.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven