Peruaanse export biologische blauwe bessen zal vermoedelijk stijgen in 2021

De groeiende vraag naar biologische blauwe bessen en de aantrekkelijke prijzen van dit fruit doen vermoeden dat het aanbod van Peru, dat in 2020 al de belangrijkste exporteur ter wereld was van dit zachtfruit, dit jaar nog zal toenemen, zo zegt Susana Yturry, hoofd Agroexport bij de Peruaanse Vereniging van Exporteurs (ADEX).

Blauwe bessen uit de conventionele teelt waren vorig jaar goed voor 96,3% van de Peruaanse export van dit fruit. De biologische variant nam slechts 3,7% voor zijn rekening. Het aandeel in de totale verzendingen mag dan bescheiden zijn, de biologische blauwe bessen lieten in 2020 wel een aanzienlijke groei zien. Vorig jaar ontving Peru 40 keer meer inkomsten voor zijn export van biologische blauwe bessen dan in 2019. De waarde bedroeg €25,7 miljoen en de hoeveelheden maakten in één jaar tijd de sprong van 135 naar 4.000 ton.

Toch moet hier opgemerkt worden dat de enorme toename van de waarde ook veel te maken heeft met de stijging van de gemiddelde prijs, die het afgelopen jaar ongeveer met €1,70 per kilo steeg, terwijl de prijs van conventionele blauwe bessen jaar op jaar blijft dalen.

De biologische blauwe bessen vertegenwoordigden vorig jaar 26% van het totale Peruaanse export van bio-fruit.

Hogere productiekosten maar ook hogere prijzen
Volgens berekeningen van Sierra en Selva Exportadora, een instelling die onder het Peruaanse ministerie van Agrarische Ontwikkeling en Irrigatie (Midagri) valt, werd de meerkost voor de teelt van biologisch voedsel vorig jaar geraamd op een cijfer tussen de 5% en 9%. Maar het verschil tussen de verkoopprijzen van biologisch en conventioneel fruit ligt vaak hoger dan dit percentage. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de blauwe bessen.

De gemiddelde exportprijs van biologische blauwe bessen bedroeg €7,99 per kilo in 2020, met een maximum van €9,03 in de Verenigde Staten in oktober en een dieptepunt van €3,32 per kilo in Singapore in de maand juli en in Nederland in de maand november, zo blijkt uit gegevens van het Bureau voor Economie en Internationale Handel van ADEX.

De gemiddelde prijs van conventionele blauwe bessen bedroeg vorig jaar €5,19, met een hoogste waarde van €10,25 in China in november en een minimum van €1,66 per kilo in België in de maand juli.

Bron: gestion.pe / agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven