Drie biologische bedrijven dingen naar titel 'Korte Keten Kop'

Drie biologische bedrijven zijn in de race voor de titel van Korte Keten Kop, het uithangbord bij uitstek voor de lokale verkoop van hoeveproducten. De Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid, Steunpunt Korte Keten en het Vlaams Centrum voor Landbouw en VisserijMarketing (VLAM) organiseren ook dit jaar weer een Week van de Korte Keten, van 15 tot en met 23 mei. Deze campagne wil boodschappen doen rechtstreeks bij de boer bekender maken bij het grote publiek. Provincie Antwerpen zoekt een Korte Keten Kop als ambassadeur om de consumenten te enthousiasmeren.  

Drie bio-kanshebbers
Uit alle inzendingen zijn vijf laureaten gekozen. Drie van hen hebben een biologisch bedrijf.

Jan Valckx van De Lommerte in Laakdal biedt hoevevlees van Fleckvieh-runderen en biologische buitenvarkens aan. Je kan er ook zelf bloemen plukken en groenten en fruit van collega bio-boeren kopen. Naast de hoevewinkel en de zelfpluk kan je ook bestellen via de webwinkel. Jan wil consumenten meegeven dat ze kunnen zorgen voor een leefbaar inkomen voor landbouwers door lokaal te kopen. Alle producten zijn gezond, duurzaam geteeld en supervers. Korte keten tovert het erf ook om tot een ontmoetingsplek.

Bart Verstraete teelt biologische groenten, fruit en bloemen op ’t VremdVeld in Vremde (Boechout). Hij stapte in de korteketenverkoop om voedselkilometers te beperken en kraakverse producten aan te bieden via een korte keten. Het persoonlijk contact met de klanten, die hun groenten komen halen en hun bessen zelf plukken, staat centraal. De zelfpluk in een mooie omgeving is voor veel klanten een moment van onthaasting en dus een mooi voorbeeld van landbouwbeleving.

Bart Vanbroekhoven staat bij het nomadische landbouwbedrijf Kemp vzw in voor de korteketenverkoop van het lamsvlees en de wol. De kuddes van Kemp vzw zie je grazen in natuurgebieden, industrieterreinen, weides… in de Kempen en Antwerpen. Er zit een verhaal achter het lamsvlees van Kemp vzw: hun schapen stimuleren de biodiversiteit door te grazen en insecten en zaden te verspreiden tijdens hun tochten.

Het grote publiek kan op deze 5 laureaten stemmen van 12 april tot en met 6 mei. Bij de start van de Week van de Korte Keten, op zaterdag 15 mei, maakt de provincie Antwerpen de winnende Korte Keten Kop van 2021 bekend.

Bron: Provincie Antwerpen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven