"Voor de komende maanden verwachten wij geen verandering in de aanvoer van Peru-bananen"

Statement AgroFair over de ontdekking van bananenziekte TR4 in Peru

Deze week werd AgroFair opgeschrikt door het bericht dat in Peru een eerste geval van de bananen-schimmelziekte Fusarium oxysporum spp cubense Tropical Race 4  (Foc TR4) werd vastgesteld. CEO-Hans Willem van der Waal van AgroFair schreef onderstaand statement:

Fusarium is een grote familie van schimmels die overal ter wereld voorkomt en vele gewassen treft. Foc is gespecialiseerd in bananen. Foc TR4 is een mutant die als eerste in staat is om de Cavendish-banaan aan te tasten . De Cavendish-banaan is de dominante exportbanaan die geïntroduceerd werd vanwege zijn resistentie tegen eerdere Foc-varianten.

FoC TR4 is al op grote schaal aanwezig in Azië en Afrika, werd verleden jaar voor het eerst gevonden in Colombia en is nu dus in Peru aangetroffen. AgroFair betrekt grote hoeveelheden biologische bananen uit Peru. De teelt van deze bananen loopt niet ogenblikkelijk gevaar.

Maatregelen
De getroffen plantage is inmiddels geheel geïsoleerd en maatregelen zijn getroffen om andere plantages tegen insleep van de schimmel te beschermen. Hiervoor is een pakket van fytosanitaire maatregelen getroffen, zoals die in de TR4 aanvulling op de GlobalGAP standaard zijn gespecificeerd. De bananen zelf zijn niet besmet met de schimmel. Deze bereikt vanuit de bodem alleen de wortels en stam van de banaan.

Oplossingen
Er is geen curatieve behandeling van door TR4 getroffen plantages mogelijk. Isolatie en bescherming van gezonde plantages is de enige remedie. AgroFair is daarom al een aantal jaren geleden begonnen met het trainen en voorlichten van producenten. AgroFair is ook voorzitter van de Task Force TR4 van het Wereld Banana Forum. AgroFair heeft eveneens bij de Peruaanse autoriteiten aangedrongen om krachtige, collectieve maatregelen te nemen in het hele teeltgebied, en hulp aangeboden bij het verder in kaart brengen van mogelijke besmettingen

Ons lokale team in Peru intensiveert de training van boeren door middel van een online trainingsaanbod.

Er wordt door verschillende universiteiten gewerkt aan resistente bananenvarianten. De hoop bestaat dat dit op termijn een oplossing zal bieden. De kans is daarbij wel aanwezig dat de eigenschappen van zo'n resistente banaan, zoals vorm en smaak, anders zullen zijn dan wij nu gewend zijn.

Verbouw van Cavendish-bananen in een lage-dichtheid opstelling in combinatie met andere planten en bomen zou ook een mogelijke oplossing kunnen zijn. In zo'n opstelling lijkt de vatbaarheid van de planten lager. De kostprijs van zulke bananen zal echter wel wezenlijk hoger zijn, veel dichter in de buurt van de integrale ecologische en sociale kosten (True Cost)..

Perspectief
Voor de komende maanden verwachten wij geen verandering in de aanvoer van Peru-bananen. We verwachten dat het gestarte beleid om verspreiding van de schimmel in het productiegebied tegen te gaan, succesvol is.  Wij rekenen er daarom op nog vele jaren biologische bananen van hoge kwaliteit uit Peru te kunnen betrekken. Ondertussen hebben wij ook aanvoer van biologische bananen uit Ecuador, Colombia en de Dominicaanse Republiek.

Voor meer informatie:
AgroFair Benelux
Koopliedenweg 10
2991 LN Barendrecht
Tel: 0180-643900
info@agrofair.nl 
www.agrofair.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven