Bio Kartoffel Erzeuger

"Door verbeterde kwaliteit is de afzetperiode bio-aardappelen verder verlengd"

'Bio-aardappelen van hier 300 dagen per jaar': dat was destijds het motto waarmee de Duitse vereniging Bio Kartoffel Erzeuger (BKE) zich tien jaar geleden op de Grüne Woche voor het eerst aan het grote publiek presenteerde. In die tijd een ambitieus doel, aangezien grootschalige importen uit Egypte en Israël over het algemeen vanaf maart ook de bio-markt domineerden.

Maar de tijden zijn veranderd, tegenwoordig zijn driehonderd dagen per jaar Duitse bio-aardappelen de praktijk. "Door onze jarenlange marktobservatie kunnen wij heel duidelijk zien wanneer de eerste importproducten in de winkels komen, wat voor ons een belangrijke indicator is voor het verdere marktontwikkeling van het Duitse aanbod", zegt Monika Tietke van BKE.

Josephine Hardt, de nieuwe directeur, vult aan: "We zijn natuurlijk zeer blij dat er inmiddels zelfs langer dan driehonderd dagen per jaar Duitse bio-aardappelen in de schappen liggen, enkele handelsketens hadden in de afgelopen jaren zelfs al 365 dagen Duitse bio-aardappelen in het assortiment." Innovatieve koel- en opslagtechniek
Zulke ontwikkelingen ontstaan niet vanzelf, daar zit een gecompliceerd proces achter. Alleen met de nieuwste koel- en opslagtechniek is het mogelijk om zonder verdere behandeling bio-aardappelen met behoud van kwaliteit gedurende een periode van meer dan tien maanden te bewaren. Naast de opslagmogelijkheid spelen ook factoren zoals rassenkeuze, de verzorging met voedingsstoffen, een continue waterverzorging en een optimaal oogstproces een belangrijke rol. 

"Dergelijke eisen, naast de klimatologische veranderingen, kunnen alleen worden bewerkstelligd als de producenten de nodige afzetzekerheid hebben. Deze zekerheid hebben we inmiddels! Door de verbeterde productkwaliteit is de verkoopperiode steeds langer geworden. Biologische aardappeltelers zijn blij dat er in 2021 voor het eerst geen biologische aardappelen uit Noord-Afrika in de schappen zullen liggen", benadrukt Monika Tietke.

Lange beschikbaarheid gegarandeerd
Dankzij de verbeterde omstandigheden die de biologische aardappeltelers hebben gecreëerd, zullen Duitse biologische aardappelen dit seizoen beschikbaar zijn tot ten minste half mei, en zelfs langer afhankelijk van de huidige afzetsituatie. 

Voor meer informatie:
Josephine Hardt
Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
+49 (0)162 9210551
j.hardt@bke-verein.de
www.bke-verein.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven