Andrew McGuirk over Leonista 100% Karoo Agave

"Hoog tijd om deze dranken met de wereld te delen"

Tholen - Authentic. Artisanal. African. Hier staan de eerste drie letters uit de naam van AAA Spirits Europe voor. Een drank die heel goed in dit rijtje past is Leonista 100% Karoo Agave. Leonista is één van de merken die door AAA Spirits Europe geïmporteerd en gedistribueerd wordt.

Bijzonder is onder meer de specifieke agave-variëteit die de basis vormt van deze drank. Pas na ongeveer 12 jaar is de Agave Americana volwassen genoeg om te oogsten. "Nadat de 100% Karoo Agave Spirits meerdere malen in de prijzen vielen tijdens internationale beurzen, besloten we dat het hoog tijd werd om deze dranken met de wereld te delen", vertelt Andrew McGuirk namens AAA Spirits Europe.

Leonista is het eerste lokale Zuid-Afrikaanse merk gemaakt van 100% agave, op de traditionele Mexicaanse manier waarop ze mezcal maken. Agave-spirits, zoals Tequila & Mezcal (evenals Sotol & Bacanora) zijn allemaal sterke dranken die worden geproduceerd uit de agaveplant.

Geïnspireerd in Mexico
De agaveplant komt oorspronkelijk uit Mexico (en zuidelijke delen van Noord-Amerika) maar groeit al honderden jaren in Zuid-Afrika. Vanwege internationale regelgeving (en ook gewoon uit respect) kunnen we het geen Mezcal of Tequila noemen - en dus werden Karoo Agave Spirits geboren.

Gesmeed in Afrika
Andrew vertelt wat meer over het productieproces: "Het duurt gemiddeld ongeveer 12 jaar voordat onze specifieke agave-variëteit, Agave Americana, volwassen genoeg is om te oogsten. Daarna snijden we de bladeren af, halen we de bol, of de 'pena', uit de grond, brengen hem naar onze houtgestookte steenoven en bakken hem 48 uur. Dit verandert het zetmeel in suikers en geeft het zijn uitgesproken rokerige smaak - terwijl Tequila wordt gestoomd, heeft het dus niet die rokerige smaak die traditioneel wordt toegeschreven aan agave-dranken."

Uniek Zuid-Afrikaans
"Na het bakproces malen we het om de sappen te extraheren, het te fermenteren en te destilleren met koperen ketels. We bottelen dan onmiddellijk de Blanco voor een meer traditionele agave-spirit, terwijl onze reposados worden gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten, met de Honey Reposado verder doordrenkt met rauwe Afrikaanse honing."

Gecertificeerde biologische 100% Karoo Agave Spirits
Er zijn drie varianten 100% Karoo Agave Spirits. "Onze Blanco is de meest soepele en rokerige van alle sterke dranken en connaisseurs houden van puur of met ijs. Het is ook erg geschikt voor in cocktails of mixers."

De tweede variant is de Reposado. De Reposado wordt 3-6 maanden gerijpt in een Amerikaans eiken vat. Andrew: "In onze vaten zat vroeger lokale brandewijn, wat het een uniek Zuid-Afrikaans tintje geeft. Dit geeft het meer karakter, is iets zoeter, heeft een houten ondertoon en een bredere smaakvariatie."

De laatste variant is de Honey Reposado die is doordrenkt met rauwe honing. "Dat maakt deze variant echt uniek. Hij is iets zoeter, maar niet te zoet. Er zijn geen andere merken die we kennen die een Honey Reposado maken, dus dit is ook een leuk cadeau, als je hem niet zelf drinkt natuurlijk."

Bekroonde spirits
Ondanks dat het een relatief jong bedrijf is, zijn de 100% agave-spirits al goed ontvangen met meerdere lokale en internationale onderscheidingen. "Leonista Blanco is onze meest beloonde uitdrukking en heeft vorige jaar goud gewonnen bij de internationale Sip-awards in Californië. De SIP Awards onderscheidt zich als de enige internationaal erkende wedstrijd voor het beoordelen van gedistilleerde dranken voor consumenten."

De Blanco heeft in de afgelopen jaren ook goud gewonnen, zowel bij de inaugurele Old Mutual Spirits-wedstrijd in Zuid-Afrika (2019) als bij de Michelangelo International Wine & Spirits Awards in 2018 (ook in Zuid-Afrika). En in 2018 won de Blanco opnieuw zilver op de San Francisco World Spirits Competition, waarbij de Leonista Reposado het brons won.

De Honey Reposado won in 2019 de trofee voor de beste tequila van de show op dezelfde Old Mutual Spirits Trophy Show. "Deze variant spreekt feestgangers aan. Als je één van de drie als een shot zou nemen, zou dit onze favoriet zijn, maar mixologen gebruiken het graag om cocktails te maken."

Voor meer informatie:

Leonista
https://www.leonista.eu/

AAA Spirits
https://aaaspirits.eu/


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven