Experimenteren met eiwitrijke gewassen op Nederlandse bodem

Om de ontbossing tegen te gaan, hebben de EU-lidstaten in 2018 afgesproken maatregelen te nemen. Nederland maakte daarvoor vorig jaar afspraken in de Nationale Eiwitstrategie. De komende 5 a 10 jaar moet er worden geëxperimenteerd met de Nederlandse eiwitteelt, zodat we als land zelfvoorzienend kunnen worden.

Te koud en te nat
Een mooie ambitie, maar het blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig om een eiwitrijk gewas te vinden dat in Nederland goed wil groeien en ook nog eens iets oplevert. Zo blijkt de sojaboon niet te houden van ons Nederlandse klimaat. "Op het moment dat er geoogst moet worden is het vaak te koud en te nat", zegt Ad Raaijmakers.

De akkerbouwer uit Best sloot zich in 2017 aan bij de Green Deal Soja: een ambitieus plan om te kijken of soja ook in Nederland levensvatbaar was. Niet dus. En meer boeren hebben ondertussen die conclusie getrokken. Volgens het CBS is de sojateelt in Nederland het afgelopen jaar met 73 procent afgenomen. Nu experimenteert Ad Raaijmakers met veldbonen, een ander eiwitrijk gewas. De bonen zitten een week in de grond en Ad kijkt voorzichtig optimistisch naar de toekomst.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Een Vandaag


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven