Biologische wijngaard in Onze Boerderij in Europa

"Het geeft verantwoordelijkheid om daarvoor te zorgen waar ik van neem"

In het programma Onze Boerderij in Europa neemt Yvon Jaspers, samen met oud-Boer-zoekt-Vrouw-kandidaten Jos, Dieke en Bertie een kijkje in het Duitse Biebelnheim, waar Hanneke biologische wijn teelt. Of, zoals Hanneke zelf zegt: begeleidt. "Het is mijn filosofie dat ik de wijn begeleid en niet beïnvloed. Ik bouw een systeem met de grond, de insecten en de kelder, zodat uit zichzelf de beste wijn ontstaat." Hanneke nam het bedrijf over van haar vader. "We oogsten elk jaar zoveel druiven, we kunnen zo dankbaar zijn. Maar dat geeft ook verantwoordelijkheid, om daarvoor te zorgen waar ik wat van neem."

Oranje wijn
Door de steeds warmere zomers verschuift de wijnbouw in het gebied van de traditionele Riesling-druif steeds meer naar druivensoorten die beter tegen de klimaatverandering bestand zijn. "Voor de rode wijn is het geweldig. Ik plant momenteel ook alleen rode wijn. De Riesling houdt van een koud klimaat en dat wordt hier minder." Daarnaast teelt Hanneke ook een klimaatbestendige druif waarmee oranje wijn wordt gemaakt. Het ras is resistent tegen meeldauw en de druiven hangen losser in de tros.

Gewasbeschermingsmiddelen
Op social media wordt door diverse kijkers gewezen op het moment waarop Hanneke gewasbeschermingsmiddelen door elkaar haalt. Gevraagd of er geen chemische middelen worden gebruikt, antwoordt ze: "We gebruiken wel koper en zwavel. De conventionele collega's doen het met Round-Up, glyfosaat. Dat is altijd makkelijker, maar voor ons geen optie. Als ik wil dat door de aarde de druiven worden gevoed, dan kan ik de aarde niet doodspuiten. Dat is niet logisch." 

Klik hier om de uitzending terug te kijken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven