Minder Skal-inspecties uitgevoerd door vogelgriep en corona

Drie bedrijven gedecertificeerd in 2020

In 2020 heeft Skal 5.936 inspecties uitgevoerd, 4.558 productregistraties beoordeeld en 440 meldingen van twijfel over een bio-product behandeld. De afwijkingen die tijdens de inspecties zijn geconstateerd hebben ertoe geleid dat in 2020 drie bedrijven zijn gedecertificeerd op basis van deze rapporten. Van één bedrijf is het bio-certificaat tijdelijk opgeschort. In een periode van opschorting kunnen de bedrijven hun bedrijfsprocessen aanpassen, opdat zij alsnog voldoen aan de bio-regelgeving. Eind 2020 bestaat de bio-sector uit 5.370 bedrijven. 

In 2020 heeft Skal niet haar volledige inspectie-capaciteit in kunnen zetten als gevolg van de coronapandemie. Ook de vogelgriep zorgde ervoor dat inspecties niet uitgevoerd konden worden. Tijdens de eerste lockdown zijn er inspecties op afstand uitgevoerd bij laag-risicobedrijven.

Vooruitblik 2021
"Ook in 2021 gaat Skal, ten tijde van de pandemie, alle zeilen bij zetten om de bedrijfsinspecties te kunnen blijven uitvoeren, het risicogerichte toezicht te vernieuwen en de nieuwe Biologische verordening die ingaat per 1 januari 2022 door te voeren in alle
werkprocessen", aldus Nicolette Klijnhout-Klijn, Directeur Skal Biocontrole

In 2018 is de nieuwe Europese bio-wetgeving gepubliceerd, Verordening Nr. 2018/848. De invoer van deze nieuwe wetgeving is als gevolg van de coronapandemie met een jaar uitgesteld en gaat nu in op 1 januari 2022. Om het geheel te kunnen implementeren, is binnen Skal een omvangrijk veranderingstraject gestart dat projectmatig wordt uitgevoerd. Het goed voorlichten van de bestaande bio-bedrijven over de nieuwe bio-wetgeving ziet Skal als een kerntaak voor 2021.

Lees het volledige Skal Jaarverslag 2020 hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven