Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Abinda - verankerd met de streek

"Toegankelijke patés in ons karakteristieke bokaaltje"

Tholen – Het Belgische vega-merk Abinda is een nieuwkomer op de Nederlandse markt. Udea heeft de Groentenpaté en Kikkererwtenpaté in het assortiment opgenomen. "Er is bewust voor deze twee producten gekozen," zo geeft Dries Deleu aan. Dries is plantmanager en productontwikkelaar bij Abinda. "Dit zijn producten waar we uniek in zijn, gebakken groenten in een bokaaltje. En tegelijkertijd zijn ze heel toegankelijk, het valt echt bij iedereen in de smaak."

Het afvullen van de Kikkererwtenpaté

'Karakteristiek bokaaltje'
Het productieproces van de Groenten- en Kikkererwtenpaté is heel ambachtelijk. Wat meteen opvalt aan de producten is de verpakking. "De patés zitten in ons karakteristieke glazen bokaaltje. Dit is echt iets waar wij bekend om staan. Dankzij deze verpakking kunnen we zowel de hygiëne als de smaak waarborgen. Glas heeft immers geen wisselwerking op het product. Maar dat is niet het enige. Je kunt het natuurlijk ook makkelijk hergebruiken. In de loop van de tijd hebben we daarvan heel leuke voorbeelden gekregen van klanten, zoals het maken van kaarsen, confituur, desserts, et cetera in onze potjes." Vroeger konden deze bokaaltjes geretourneerd worden, maar dat was soms moeilijk, onder andere vanwege het schoonmaken op grote schaal en dubbele transporten. Nu worden ze gerecycleerd. Abinda biedt de Groenten- en Kikkererwtenpaté echter ook per kilo terrines aan; deze kunnen wel geretourneerd worden.

Verknocht aan Ruddervoorde
Dries werkt met veel plezier voor het in Ruddervoorde gevestigde familiebedrijf. "We werken in een hecht team, met mensen van dichtbij. De term familiebedrijf is zeker niet alleen op de directie van toepassing. Ook bij de medewerkers zien we vaak kinderen, of verdere familieleden van werknemers aankloppen. Abinda is echt verankerd met de streek." Hij verwacht niet dat Abinda snel uit Ruddervoorde zal moeten verhuizen. "Er is nog een terrein achter ons pand vrij, dit biedt ons de nodige uitbreidingsmogelijkheden. We blijven natuurlijk investeren in ons bedrijf, zo hebben we recent een grotere koelruimte aangeschaft en geïnvesteerd in de nodige machines, waaronder een afweger."

Het eindresultaat: gevulde potjes met Kikkererwtenpaté

Puzzelen en samenwerken
Abinda is sterk in de ontwikkeling van vegetarische burgers, meestal op basis van tofu of seitan. "We hebben ze in allerlei vormen en maten; rond, ovaal, rechthoekig, etc." Dries vertelt dat de consistentie van de burger heel belangrijk is. "Het eindproduct mag niet te hard of te zacht zijn. Het is altijd een leuke puzzel om met de ingrediënten die voor handen zijn iets mooi en lekker te maken. We gaan deze uitdaging graag aan. Voorwaarde is wel dat het altijd om een volwaardige vleesvervanger gaat, en hier zijn we vrij uniek in. Vanuit de circulaire gedachte werken we ook graag met sojavezels (okara) in onze producten. Deze vezels zijn een reststroom van de tofuproductie, die bij Abinda gevaloriseerd worden."

Dries: "Bij Abinda liggen er nu 300 zonnepanelen. Dit is goed voor zo'n 20% van ons huidige verbruik. We gaan dit binnenkort verdubbelen."

Abinda gaat met plezier partnerschappen aan met mensen die innovatieve ideeën hebben. "Hoe kunnen we onze machines inzetten om hen verder te helpen? Zo hebben we bijvoorbeeld groenteschijfjes ontwikkeld met Klaartje Mertens van het bio-babyvoedingbedrijf 'Just the better start'. Wat is er nou mooier dan onze kennis samenvoegen om tot mooie, innovatieve producten te komen?", zo licht Dries toe.

Voor meer informatie: 
Dries Deleu
Abinda
De Leiteweg 28
8020 Ruddervoorde (België)
+32 (0)50 281575
dries@abinda.be  
www.abinda.be