Uitsluitend vrije uitloop en biologische eieren in Oostenrijk

In de weken voor Pasen is het erg druk bij pluimveehouderijen. In Opper-Oostenrijk bijvoorbeeld worden tijdens de paasvakantie ongeveer 12 miljoen paaseieren geconsumeerd. In Oostenrijk kan de houderijmethode waarvan het felgekleurde paasei in de supermarkt afkomstig is, vaak worden geïdentificeerd aan de hand van vrijwillige informatie, maar de etikettering is niet wettelijk bindend. "Zoek voor de zekerheid naar kwaliteitszegels of koop biologische eieren of eieren van vrije uitloop en verf ze zelf voor Pasen", raadt Landesrat Stefan Kaineder aan. Eieren die reeds gekookt en geverfd zijn, hoeven niet te worden voorzien van een etiket waarop de houderijmethode is aangegeven. Met biologische eieren is niet alleen de ruimte beschikbaar, maar is ook GGO- en pesticidenvrije voeding gegarandeerd. "Wie biologische eieren gebruikt, garandeert ook het overleven van de hanen, die anders als kuiken worden gedood. Want sinds 2017 mogen eieren in Oostenrijk alleen nog als "biologisch" worden verkocht als de mannelijke kuikens worden grootgebracht", laat provincieraadslid Stefan Kaineder weten.

Stefan Kaineder op bezoek bij Eiermacher GmbH
Dat mannelijke kuikens mogen blijven leven is het resultaat van een Opper-Oostenrijks initiatief. Landesrat Stefan Kaineder bezocht een van de initiatiefnemers, de directeur van Die Eiermacher Manfred Söllradl, op zijn boerderij en bedrijf in Kremsmünster. Samen met de Schlierbacher biopionier Martin Tragler maakte Manfred Söllradl de omschakeling en het op de markt brengen van biologische bedrijven op de tweeledige kip "Sandy" mogelijk.

Vraag naar biologische eieren neemt toe
Terwijl de vraag naar eieren van scharrelkippen zonder uitloop met een derde is gedaald als gevolg van de Coronapandemie, is de markt voor scharreleieren en biologische eieren niet ingestort. Integendeel, de vraag naar biologische eieren in de handel neemt toe, en terecht, want elk Oostenrijks biologisch ei garandeert dat ook de broertjes van de legkippen mogen blijven leven en niet al als kuiken worden gedood. Hoewel de conventionele pluimveehouderij in kooien sinds 2012 in de EU verboden is en er sinds 2020 in Oostenrijk geen verrijkte kooien meer zijn toegestaan, zijn er in Oostenrijk nog steeds eieren van deze houderijsystemen in omloop.

Eieren zijn een veelgebruikte grondstof in de levensmiddelenproductie. Ongeveer 65 procent van alle eieren wordt verwerkt, hetzij in de cateringsector, hetzij in grootkeukens, hetzij via de levensmiddelenindustrie in gebak, deegwaren en andere producten. Als een 'anoniem' ingrediënt, is de prijs vaak wat telt. Ook worden eiproducten verwerkt uit derde landen zoals Oekraïne en China, die de laagste normen inzake dierenwelzijn hanteren.

Uitsluitend vrije uitloop en biologische landbouw
Alleen eieren uit Oostenrijk zijn gegarandeerd niet afkomstig van kooieieren. Terwijl de zogenaamde verrijkte kooi de meest verbreide vorm van eierproductie in Europa is (50% van de totale productie), produceren Oostenrijkse eierboeren uitsluitend in systemen met vrije uitloop en biologische systemen.

Bron: Tips.at


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven